Petr Gazdík: Odpor některých lidí proti Západu? Falešná slovanská linka, možná nostalgie po reálném socialismu. Chce to víc a kriticky myslet

09.12.2018 8:42

ROZHOVOR Šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík by uvítal lepší ochranu elektronické komunikace, jak tvrdí nejen po zprávě Bezpečnostní informační služby. „Nedostatečnost zabezpečení ukázala také kauza s e-mailem na zlevněné sushi, údajně odeslaném z poslanecké schránky Tomia Okamury. Pokud ji skutečně neposílal on, je fakt varovné, že se to může stát,“ říká Gazdík.

Petr Gazdík: Odpor některých lidí proti Západu? Falešná slovanská linka, možná nostalgie po reálném socialismu. Chce to víc a kriticky myslet
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Gazdík

Přestože má za sebou premiér Andrej Babiš aféru se svým synem, jeho popularita roste. Výzkum STEM ukázal, že ho podporuje na 35 procent voličů. Jak to? Je snaha Babišových odpůrců, opozice i novinářů kontraproduktivní?

Nebudu hodnotit průzkum a proč to tak je. Zjevně některé věci voličům ANO nevadí, to ale neznamená, že by se o nich nemělo mluvit.

Kde za posledních třicet let došlo ke zlomu, že trestně stíhaný premiér nemíní odstoupit, a to ani po zmíněné poslední aféře, a politici i voliči to respektují? Co se v nás změnilo? Co to vypovídá o Češích?

Anketa

Jak jste spokojeni s vládnutím koaliční vlády hnutí ANO a ČSSD?

hlasovalo: 16691 lidí
Tento moment se dá jen těžko vystopovat. Každopádně teď už neplatí, že ministři pro podezření odstupují – jen připomínám, že dříve to tak bylo. A voliči rozhodují suverénně. Pokud jim to nevadí, je to smutné, ale je to tak.

Dá se to vykládat i tak, že reportáž Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka o Andreji Babišovi mladším premiérovi vlastně pomohla?

Výklady budou určitě různé. Každopádně preference ANO povyrostly. Uvidíme, co bude dál.

STAN má podle průzkumů necelých pět procent. Co je ještě třeba udělat lépe?

Ukázat, v čem jsou naši starostové dobří, co umějí a jaké nabrali zkušenosti při řízení svých obcí. Když se podívám na práci ve Sněmovně, za toto volební období prošly opozicí dosud jen tři návrhy. A jeden z nich prosadila poslankyně STAN Věra Kovářová – nižší DPH na veřejnou dopravu, což ji zlevní. Na druhém, školském, se poslanci STAN podíleli. A to nepočítám další kvalitní předlohy, které vládní koalice nechala spadnout pod stůl.



A čemu z vašeho pohledu vděčí za nárůst podpory Piráti?

Jsou neotřelí, mladí, úporní – a protestní. To teď táhne. Plochý obsah pak leckdo přehlédne.

Bezpečnostní informační služba vydala výroční zprávu, v níž upozorňuje na rostoucí ruské a čínské aktivity. Překvapily vás výstupy zprávy? A nakolik to podle vás souvisí s prezidentem Milošem Zemanem, který je kritizován, že jim svými kroky dává prostor?

Anketa

BIS varuje před nepřátelským vlivem Ruska. Obáváte se ruského vlivu v ČR?

hlasovalo: 23605 lidí
Nepřekvapily, jen mi potvrdily, co si už delší dobu myslím. A doplňují informace dalších expertů, kteří bijí na poplach už delší dobu. Miloš Zeman se vůči zprávě ohradil sám – to je asi nejlepší odpověď na vaši otázku.

Analytici hned po zveřejnění zprávy začali kritizovat prezidenta Zemana, že torpéduje jak naši prozápadní diplomacii, tak shazuje a likviduje BIS. Co k těmto bodům říci?

Že by to hlava státu dělat neměla.

Ukazuje se, že dost informací získává zahraničí z interních zdrojů, například e-maily úředníků a zaměstnanců České pošty a tak dále. Je ochrana těchto dat podle vás dostatečná?

Určitě není. Ukázala to kauza s e-mailem na zlevněné sushi, údajně odeslaném z poslanecké schránky Tomia Okamury. Pokud ji skutečně neposílal on, je fakt varovné, že se to může stát. Uvítal bych lepší ochranu elektronické komunikace.

Podle zmíněné zprávy BIS Rusko využívá v Česku svoji strategii na šíření propagandy. Zpráva ale zároveň uvádí, že v drtivé většině takzvané dezinformační weby v češtině jsou dílem lidí, kteří jsou přesvědčeni o pravdivosti svých tvrzení. Kde tkví ten odpor proti takzvanému Západu?

Je tradiční, objevuje se zase falešná slovanská linka, u někoho možná nostalgie po reálném socialismu, fantasmagorie o „mostu mezi Východem a Západem“. Chce to víc a kriticky myslet.



Francie zažívá násilné demonstrace a protesty napříč zemí, kvůli zvýšení daně z pohonných hmot. Francouzská vláda nakonec zvýšení odložila, takzvané žluté vesty v tomto dosáhly svého, avšak Macron už nemá svoji pozici tak jistou. Jak vnímáte dění ve Francii?

Prezident Macron byl nejdříve neuvěřitelně oblíbený, pak se záhy jeho popularita velmi propadla. Ceny nafty mu nepřidaly. Vrtkavost davů je čím dál tím rychlejší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

13:55 „Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě …