Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Florbalisté si ze šampionátu neodnesou ani bronz, ve finále uspěli Finové

Sport

  12:53aktualizováno  19:51
PRAHA - Čeští florbalisté na domácím mistrovství světa v Praze na medaili nedosáhli. V duelu o třetí místo prohráli svěřenci trenéra Petriho Kettunena se Švýcarskem 2:4. Zápas v O2 areně sledovala nejvyšší návštěva v historii, v hledišti bylo 16.112 diváků. Češi neuspěli se Švýcary v boji o bronz stejně jako na minulém šampionátu v roce 2016 v Rize.

Radost švýcarských florbalistů byla obrovská. foto:  Michal Šula, MAFRA

Česko - Švýcarsko 2:4 (1:2, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 19. Rýpar (Garčar), 34. Ondrušek (Dóža) - 9. Känzig (Hofbauer), 14. vlastní Kisugite, 40. Braillard (Mendelin), 47. Riedi (Braillard). Diváci: 16.112.

Sestavy:

Česko: Souček - Kisugite, Němeček, Garčar, M. Pražan, Veltšmíd, Garčar, Suchánek, J. Bauer - Curney, Jendrišák, D. Šebek - Delong, Dóža, Ondrušek - Marek Beneš, Langer, Rýpar - M. Krbec, Tomašík.

Švýcarsko: P. Meier - Bischofberger, Heller, Graf, Berry, Bürki, Camenisch - Maurer, Ch. Meier, Mendelin - Riedi, Braillard, Laely - Känzig, Zaugg, M. Hofbauer.

Návštěva v O2 areně překonala letitý rekord na jednom utkání z roku 1996, kdy na finále premiérového MS ve Stockholmu mezi Švédskem a Finskem zavítalo 15.106 diváků.

V úvodu měli za český tým dobré šance Delong, Curney a Beneš, ale v deváté minutě otevřeli skóre Švýcaři. Po Veltšmídově ztrátě balónku nejproduktivnější hráč historie MS Matthias Hofbauer uvolnil Känziga, který zamířil do odkryté branky. Český tým neproměnil ve vyrovnání Bischofbergerovo vyloučení a ve 14. minutě si Conradovu přihrávku na Hofbauera srazil nešťastně nohou do vlastní branky Kisugite.

Čeští fanoušci se dočkali gólu v 19. minutě. Garčar po Benešově přihrávce sice minul odkrytou branku, ale balónek se od mantinelu odrazil před Rýpara, který bekhendem snížil.

Vyrovnání se domácí dočkali ve 34. minutě, kdy po přečíslení proměnil Dóžovu přihrávku Ondrušek. Vrátit vedení Švýcarům mohl osamocený Christoph Meier, ale Souček skvěle zasáhl. Hosté se dočkali 36 sekund před koncem, kdy Při Rýparově trestu zamířil přesně k pravé tyči Braillard.

Florbalisté se radují z branky Josefa Rýpara.
Josef Rýpar slaví branku v zápase o třetí místo.

Od 47. minuty už Kettunenův výběr prohrával o dvě branky. Dóžovi sebral míček Braillard a Riedi přesnou ránou nedal Součkovi šanci. Stav už nezměnila ani závěrečná power play českého týmu a Švýcaři v celkově sedmém duelu s Čechy o bronz popáté uspěli. Celkem mají ve sbírce osm medailí, jednu stříbrnou a sedm bronzových.

Finové se radují z titulu

Finští florbalisté obhájili v Praze titul mistrů světa. Ve finále zdolali Švédsko 6:3 a na dvanáctém šampionátu získali čtvrtý triumf. Osminásobní šampioni Švédové, kteří zatím nikdy ve finále nechyběli, se museli spokojit se čtvrtým stříbrem.

Dvěma brankami a asistencí pomohl v O2 areně před nejvyšší návštěvou v historii MS 16.276 diváků k finálové výhře Peter Kotilainen. Dva góly vstřelil i Juha Kivilehto, který získal stejně jako Mika Kohonen a Jani Kukkola i všechny tři předešlé zlaté medaile v roce 2008 v Praze, 2010 v Helsinkách a před dvěma roky v Rize.

Kivilehto se prosadil hned ve čtvrté minutě a otevřel skóre. Na začátku druhé třetiny zvýšil Kotilainen, ale při jeho vyloučení před polovinou utkání v přesilové hře odpověděl Alexander Galante Carlström.

Ve 43. minutě sice smazal ztrátu Alexander Rudd, ale za čtyři minuty vrátil Finsku vedení Kivilehto a Kotilainen s Nicem Salem zvýšili už na 5:2. Naději Švédsku ještě vykřesal v 56. minutě z trestného střílení Rudd, ale 109 sekund před koncem pečetil výsledek při power play do prázdné branky Sami Johansson.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!