Hlavní obsah

Němečtí železničáři budou v pondělí stávkovat, ovlivní to i dopravu v Česku

Düsseldorf
Aktualizováno

Němečtí železničáři vstoupí v pondělí v 5:00 do čtyřhodinové výstražné stávky, která se dotkne celého území Německa. Oznámily to v neděli železniční odbory EVG, které ukončily jednání s vedením Německých drah (Deutsche Bahn) poté, co nedostaly dostačující nabídku ohledně zvyšování mezd. Podle mluvčího Českých drah bude mít stávka v Německu dalekosáhlý vliv na mezistátní spoje z Česka do Německa a zpět prakticky celý den.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Přerušení provozu bude mít dalekosáhlý vliv na mezistátní spoje do Německa a zpět prakticky po celý den,” sdělil mluvčí Českých drah Radek Joklík. Z Prahy do Berlína podle něj pojedou pravidelně mezistátní vlaky bez většího omezení pouze dopoledne a jen na českém území, tedy v úseku z Prahy do Děčína. V opačném směru ale budou vlaky vedeny až po stávce, a to s výrazným zpožděním. „Prakticky celý den se pak dají na této lince očekávat velká zpoždění, případně budou některé spoje i odřeknuty,” dodal Joklík.

Po celý den bude podle něj výrazně omezeno také spojení s Mnichovem. Na českém území, tedy mezi Prahou a Domažlicemi, by se měli lidé připravit zhruba na půlhodinové zpoždění dálkových spojů. Kratší omezení se podle Joklíka budou týkat mezistátní regionální dopravy, kde by se měla situace po konci stávky na německé straně v 9:00 rychleji vrátit k normálnímu stavu.

Další mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský už dříve lidem, kteří mají na pondělí naplánovanou cestu vlakem do Německa, doporučil, aby sledovali portál www.cd.cz, kde jsou informace o mimořádnostech.

Německé dráhy předpokládají, že stávka „silně naruší železniční dopravu pravděpodobně na celém území Německa”. S omezeními je podle nich třeba počítat i po plánovaném konci stávky v 9:00.

Spor o mzdy

„Německé dráhy udělají vše proto, aby dopad výstražné stávky na zákazníky co možná nejvíce omezily,” uvedl koncern. Vyjádřil politování, že se stávka dotkne „mnoha pracujících” a přichází „v čase adventu”. Už dříve vedení DB protest označilo za „zcela zbytečnou eskalaci”.

Hlavním dějištěm protestních akcí by měla být podle DB nejlidnatější, západní spolková země Severní Porýní-Vestfálsko. Agentura Reuters ale uvedla, že mluvčí EVG odmítl říci, zda se stávka soustředí na některou konkrétní oblast. Dotknout by se měla regionálních, dálkových i dopravních vlaků.

EVG chce 7,5procentní růst mezd, má také požadavky ohledně pracovní doby a práce o svátcích, píše agentura Reuters. Šéfové DB přitom nabízejí 5,1procentní nárůst ve dvou krocích a jednorázovou platbu ve výši 500 eur (12 917 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám