Žlté vesty: Macron sľubuje zmeny, príliš málo a príliš neskoro

, CNBC Foto: SITA/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa chystá v pondelok večer vystúpiť, aby ukončil násilné protivládne protesty v Paríži a ďalších francúzskych mestách. Demonštrácie sú pre krajinu ekonomickou katastrofou.

Protesty sa začali ako demonštrácia proti Macronovej politike zdaňovania palív, ale časom sa premenili na širšie protivládne protesty a nespokojnosť rastúcimi životnými nákladmi, ekonomickými reformami a Macronovou likvidáciou strednej triedy.

Očakáva sa, že prezident dnes večer oznámi nové ekonomické opatrenia zamerané na riešenie negatívnej verejnej mienky voči jeho reformám. Ale neexistuje ani náznak toho, čo bu mohol navrhnúť., alebo či to, s čím príde, bude stačiť na umlčanie demonštrantov.

Jeden z koordinátorov protestov "žltých viest" Thierry Paul Valette v sobotu novinárom povedal, že reakcia z Macronovej strany bude príliš málo a prichádza príliš neskoro.

"Macron musí poskytnúť odpovede. Ale na to už je neskoro. Skutočnosťou je, že keď tieto opatrenia predstaví, niektoré žlté vesty sa spokojne vrátia domov, ale veľa ľudí jednoducho chce, aby  prezident odstúpil. Je príliš neskoro, hra je rozohraná a títo ľudia zostanú na uliciach. "

Vláda už avizovala, že odloží plánované zvýšenie dane z pohonných hmôt o šesť mesiacov, ale neskôr prisľúbila, že ich úplne vypustí z rozpočtu na rok 2019. Napriek tomu sa zastaviť protesty nepodarilo. Na demonštrácii, už štvrtý víkend po sebe, sa v sobotu podľa odhadov zišlo približne 125 000 protestujúcich po celom Francúzsku. Len v  Paríži bolo v uliciach 10 000 demonštrantov, ktorí hádzali kamene, podpaľovali autá a vandalským spôsobom poškodzovali obchody a reštaurácie. Zadržali viac ako 1 000 ľudí a 264 bolo zranených (vrátane 39 policajtov), ​​uviedlo v sobotu ministerstvo vnútra.

Vláda varovala pred pomalším hospodárskym rastom v dôsledku protestov a minister financií Bruno Le Maire vyhlásil, že protesty sú "ekonomickou katastrofou" pre druhú najväčšiu ekonomiku eurozóny. "Je to katastrofa pre podnikanie, je to katastrofa pre naše hospodárstvo," povedal nedeľu, keď navštívil poškodené obchody v Paríži. Podľa informácií Le Maire by súčasné protesty stáli Francúzsko 0,1 percenta štvrťročného hospodárskeho rastu. Francúzsko rástlo v treťom štvrťroku oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 0,4 %.

Susedia Francúzska tiež pozorne sledujú, čo sa v krajine deje, hlavne, keď Macron po boku nemeckej  kancelárky Angely Merkelovej, predstavuje jedného z politických lídrov Európy. Talianske vedenie sa už snažilo zo situácie vytĺcť politický kapitál. Podľa podpredsedu vlády, Mattea Salviniho, je za protesty zodpovedný Macron. Turecko uviedlo, že Francúzsko je pokrytecké, keď kritizuje Turecko za porušovanie ľudských práv, ale francúzska polícia neváha nasadiť vodné delo a slzný plyn na protestujúcich v Paríži.

Súvisiace články

Aktuálne správy