Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi testuje novou generaci S3 Sportback: Dostane dotykové multimediální rozhraní

Tomáš Dusil
Diskuze (7)
Označení S3 náleží v modelové řadě Audi A3 základní sportovní verzi, která je méně ultimativní než nákladná RS3. Nové generace bychom se měli dočkat v roce 2020.

Současné Audi A3 je třetí generací tohoto modelu. V roce 2012 se stalo zároveň prvním autem skupiny VW postaveným na nové modulární technice. O rok později vznikla sportovní verze S3, poháněná přeplňovaným čtyřválcem o objemu 2,0 litru a výkonu 221 až 228 kW. Na rozdíl od ultimativnějšího RS3, které využívalo ojedinělý přeplňovaný pětiválec.

Že Audi připravuje čtvrtou generaci A3, je zřejmé mimo jiné také z fotek maskovaných aut, prohánějících se ve Švédsku na zasněžených silnicích. Nyní byla na stejném místě zaznamenána také sportovní verze S3. Obě připravované Audi, tedy A3 a od ní odvozená S3, ale z fotek, pořízených špionážními fotografy, vypadají jako stávající generace. Jistě se jedná o záměr Audi, jak zmást pozorovatele. Také bývá zcela běžné, že auto, vypadající jako stávající model, v sobě ukrývá zcela novou techniku.

Že se ale jedná o nové auto, dokazuje kabina testovací muly, která je na první pohled úplně jiná, než jakou známe ze současné A3 (S3). Namísto rozhraní MMI s otočným ovladačem bude ve výbavě dotyková obrazovka známá už ze současných větších modelů, například Q8.

Zatím není také jasné, zda se v nové S3 (a tedy i A3) počítá s nahrazením stávajícího ovládání topení a klimatizace se samostatnými ovladači a také displeji, řešením představeném již na Q8 - a tedy s ovládáním topení/ventilace/klimatizace přes dotykovou obrazovku. Co naopak zřejmě je, že testovací mula měla digitální přístrojový štít.

Nad technikou vozu S3 se ale zatím vznášejí otazníky. Je už ale tak nějak známo, že čtvrtá generace běžné A3 by měla být představena už v příštím roce. Počítá se minimálně ze začátku jen s pětidveřovou verzí, která byla pod pojmenováním Sportback ve stávající řadě jednoznačně obchodně úspěšnější. Zda Audi představí také třídveřovou variantu, zatím není jisté.

Tomáš Dusil
Diskuze (7)
10. 12. 2018 15:50
motor S3
Bude zajímavé, zda se pod kapotou S3 skutečně objeví podladěná verze 2.5 R5 TFSI. V takovém případě ji totiž dostane i příští Golf R, což by po letech, kdy byl osazován "jen" R4 byla opravdová bomba >:D
Avatar - white label
10. 12. 2018 15:02
Re: Dotykové displeje
Audi?
10. 12. 2018 14:20
...A to je škoda.
Chtěl si říct BMW a mercedes?
10. 12. 2018 14:20
Re: Dotykové displeje
Chtěl si říct BMW a mercedes?
10. 12. 2018 13:51
...A to je škoda.
Klasický otočný ovladač s touchpadem navrchu je stokrát lepší... třeba alespoň umožní dvojí režim, jako to má BMW a Daimler, ale když koukám na novou A6, tak bych v to zas tak nevěřil... Aby se nestalo, že Audi tahle zbytečně probendí šanci, kterou si vytvořilo s výtečnou poslední generací A4 (B9).