Globální pakt o migraci má zlepšit mezinárodní řešení uprchlické problematiky, jeho cílem je podpora bezpečné, řízené a legální migrace a snížení počtu případů pašování lidí a obchodování s lidmi. Dohoda se zabývá mimo jiné tím, proč lidé migrují, jak migranty chránit, jak je v nových zemích integrovat nebo jak umožnit jejich návrat domů.

Podle kritiků ale text představuje migraci jako pozitivní fenomén, čímž podporuje nekontrolovanou migraci. Jeho odpůrcům vadí i to, že stírá rozdíl mezi nelegální a legální migrací. Naopak někteří obhájci lidských práv ho označují za nedostatečný, například pokud jde o přístup migrantů k humanitární pomoci.

Australský premiér Scott Morrison.
Austrálie odmítne pakt OSN o migraci. Je v rozporu s její azylovou politikou

K přijetí paktu i ostatními zeměmi OSN na úvod konference v Maroku vyzval generální tajemník OSN António Guterres, podle něhož pakt o migraci pomůže zabránit utrpení a chaosu a bude prospěšný pro všechny.

"Mohu jen doufat, že i ostatní uznají cenu paktu pro své společnosti a vstoupí do našeho společného podniku," uvedl dnes Guterres.

Zvýší pakt migraci?

Pakt byl předběžně odsouhlasen už letos v červenci téměř všemi zeměmi OSN, nepřipojily se USA. Později desítka zemí oznámila, že se k paktu nepřipojí; jsou mezi nimi ČR, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Lotyšsko, Bulharsko či Rakousko.

Německá kancléřka Angela Merkelová
Merkelová bojuje za pakt o migraci. Je v zájmu Německa, řekla poslancům

Nedávno se od ní distancovala i Austrálie. „Globální dohoda o migraci by mohla ohrozit australské zájmy,“ uvedl australský premiér Scott Morrison. „Nerozlišuje mezi těmi, kteří vstoupí do Austrálie nelegálně, a těmi, kteří přijdou s požehnáním úřadů,“ dodal.

Podle agentury DPA dokument nijak nevyzývá k tomu, aby lidé migrovali a opouštěli své vlasti. Nicméně představuje migraci jako "zdroj blahobytu, inovací a udržitelného rozvoje", i když hovoří také o problémech a nebezpečích s migrací spojených.

Nezadržovat migranty v detenčních zařízeních

Pakt mimo jiné naléhá na zúčastněné země, aby nezadržovaly migranty v detenčních zařízeních, a pokud tak učiní, tak jen po dobu "co možná nejkratší".

Pakt také vyzývá k zajištění kapacit pro přesídlení deseti procent celkového počtu uprchlíků ve světě ročně. Podle OSN je nyní na světě téměř 258 milionů migrantů, což představuje zhruba 3,4 procenta světové populace. Oproti roku 2000 se počet migrantů zvýšil téměř o polovinu.

Někteří analytici označují význam paktu více za symbolický než praktický. Většina z jeho 23 cílů je podle nich zakotvena už ve stávajících normách mezinárodního práva.

Belgický premiér Charles Michel
Migrační pakt OSN rozložil belgickou vládu. Odchází největší koaliční strana