Taxify uvažuje o ústupu z krajských měst

Taxify

Taxify Zdroj: Taxify

Přepravní společnost Taxify zvažuje své další působení ve čtyřech krajských městech v Česku s výjimkou Prahy. Firma tvrdí, že v nich čelí systematickému pokutování úřady a také zastrašování a napadání ze strany konkurence. Taxify by tak mohlo dále působit pouze v hlavním městě. Společnost to uvedla v tiskové zprávě. Působení Taxify v krajských městech zakazuje předběžné opatření, minulý týden navíc soud zatím nepravomocně zakázal službu bez splnění zákonných pravidel i v Praze. Taxify provoz přesto dosud nikde nepřerušila.

Estonská firma rozšířila svůj provoz do Ostravy, Olomouce, Plzně a Českých Budějovicích letos v červenci. Podle šéfa Taxify pro Česko a Slovensko Romana Sysla se však musí v těchto městech vyrovnávat s nepřízní úřadů a také napadáním ze strany konkurence. "Nedovolíme, aby byli řidiči, kteří naši aplikaci využívají, opakovaně fyzicky a slovně napadáni. Nechceme je těmto útokům nadále vystavovat, a proto velmi vážně přemýšlíme o ochodu z těchto měst," uvedl.

Na podzim aktivity Taxify v krajských městech zakázal předběžným opatřením soud, podle kterého firma nedodržuje české zákony pro provoz taxi. Společnost se však hájí tím, že je zodpovědná pouze za vývoj aplikace, a není tak provozovatelem ani zprostředkovatelem přepravních služeb. Taxify tak ve městech jezdí i nadále, kvůli čemuž na ni byla uvalena exekuce, jejíž výše se zatím pohybuje kolem 590 tisíc korun.

Minulý týden Městský soud v Praze zakázal fungování Taxify i v Praze, a to do doby, než začne splňovat všechny zákonné podmínky pro taxislužby. Rozhodnutí je však zatím nepravomocné a firma se proti němu plánuje odvolat. Služba tak bude v Praze fungovat i nadále.

Taxify začala v Česku působit v srpnu 2015. V Praze podle údajů společnosti využívá aplikaci několik stovek aktivních řidičů. V dalších městech začala služba fungovat od letošního července. Pražští taxikáři na protest proti působení Uberu a Taxify v hlavním městě několikrát blokovali dopravu.