Nezapomínejte na Čínu, vyzývají v Den lidských práv sinologové českou i slovenskou vládu

Napsal/a Sinopsis 10. prosince 2018
FacebookTwitterPocketE-mail

Sinologové z Česka i Slovenska apelují na vlády obou zemí, aby se víc věnovaly lidskoprávní situaci v Číně. Ukončit spolupráci s těmi orgány komunistického vedení Číny i tamními firmami, které se podílejí na represích, by podle nich měli jak čeští a slovenští politici, tak podnikatelé. 

Výzva přichází na Mezinárodní den lidských práv. Jedním z nejviditelnějších příkladů jejich porušování v Číně je situace Ujgurů v provincii Sin-ťiang.

Sinologové v souvislosti s pošlapáváním lidských práv komunistickým režimem v Pekingu výslovně upozorňují na čínské převýchovné tábory. Situaci kolem nich nedávno popsal server Sinopsis, se kterým HlídacíPes.org spolupracuje.

Šlo o text popisující masové stěhování vězňů v Číně: Kdo jsou tisíce pasažérů ve vlacích se zatemněnými okny.

10. června 2017 byla s velkou pompou otevřena nová železniční trať spojující hlavní město Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang s prefekturou Altaj na severu Sin-ťiangu. Nyní je tato železnice pro cestující uzavřená a slouží výhradně k vládou organizovaným transportům.

Jízdenky? Nemáme

První svědectví o nich se začala objevovat od letošního 26. září. Později se ujgurské stanici Svobodné Asie podařilo získat i oficiální dokument z okresu Šu-le v prefektuře Kašgar na jihu Sin-ťiangu.

Muslimské obyvatelstvo, masově internované v takzvaných „převýchovných zařízeních pro extremisty“ nebo „rekvalifikačních střediscích“, začaly úřady hromadně přesouvat do míst vzdálených tisíce kilometrů od jejich bydliště.

Konkrétně se jedná o Ujgury z jižních prefektur Kašgar a Chotan, kteří jsou přesouváni na sever do Altaje, zatímco Kazachy a Kyrgyzy ze severní prefektury Ili úřady „stěhují“ více do vnitrozemí.

Má jít o desítky tisíc lidí, kteří jsou přepravováni vlakovými transporty se zatemněnými okny. V zájmu co největšího utajení železniční správa v Urumči vyhlásila, že až do 22. října si běžní cestující nebudou moci koupit jízdenky.

Odvézt a umlčet

Podle místních zdrojů je hlavním důvodem transportů snaha čínských úřadů zamezit úniku informací z detenčních zařízení a lágrů.

Pokud jsou lidé drženi v místě bydliště, nelze se vzhledem k množství internovaných, kterých je v celém Sin-ťiangu již více než jeden milion, vyhnout tomu, aby i vězeňští dozorci a další zaměstnanci těchto zařízení měli mezi vězni vlastní příbuzné, známé a kolegy.

Tito zaměstnanci pak vynášejí ven informace, které se dostávají k rodinám vězňů a někdy i dále do světa, což je z hlediska úřadů nežádoucí.

Navíc jsou místní lágry většinou již přeplněné a jejich kapacita nestačí. Přesun vězňů se proto jeví jako vhodné řešení. Podle jednoho zdroje údajně vláda v Ili vydala nařízení, které nabádalo k omezení úniku informací z lágrů. Z toho důvodu také nyní dochází k masovému náboru dozorců ze sousední provincie Kan-su nebo dalších oblastí Číny, kteří jsou motivováni vysokým finančním ohodnocením a dalšími výhodami.

Silniční uzavírka ve státním zájmu

Transporty doprovázejí masivní bezpečnostní opatření. Na přesuny tisíců lidí dozírají stovky vojáků, kvůli transportům je omezována místní doprava. Svědci hovoří o desítkách autobusů se zatemněnými okny, které svážejí tisíce vězňů na nádraží v Urumči i Ili.

Podle místního Večerníku Urumči byl na nádraží v Urumči od 26. září zastaven prodej jízdenek a od 22. října dojde ke změnám v jízdním řádu. Zpráva ale neuvádí důvod těchto opatření a nespecifikuje ani, kdy opatření skončí, což mezi místními obyvateli vzbuzuje nejrůznější dohady.

Uzavřená byla také část státní silnice G217 v prefektuře Aksu ve středním Sin-ťiangu. Z důvodu nepříznivého počasí má být podle vyhlášky úsek uzavřen pro soukromou dopravu až do konce dubna příštího roku.

Vzhledem k tomu, že se jedná o hlavní spojnici mezi severem a jihem Sin-ťiangu, se mnozí místní domnívají, že silnice bude uzavřená právě kvůli transportům, případně z důvodu masových přesunů ozbrojených sil, jejichž příslušníci mají na transporty dohlížet.


Co se píše ve výzvě sinologů: 

Alarmující situace Ujgurů vystihuje zhoršující se stav lidských práv v Číně

Případné zavedení konceptu „lidských práv s čínskými rysy,“ které by popíralo jejich univerzální platnost a přiznávalo by vládám jednotlivých států právo definovat je podle svých potřeb, by však ve svých důsledcích mělo vážný celosvětový dopad, protože by ohrožovalo také práva a svobody občanů jiných zemí. (…)

Technologický pokrok je čínským režimem zneužíván k zavádění metod policejního státu a digitální diktatury, obyvatelstvo je masově politicky indoktrinováno. Zcela odsouzeníhodné je uvěznění několika set tisíc lidí v politických převýchovných táborech, kde dochází podle věrohodných zpráv kromě politické indoktrinace i k mučení a úmrtím vězňů. (…)

V posledních letech pak kontrolu nad Sin-ťiangem Peking posiluje především za účelem upevnění moci a kvůli jeho strategické poloze a nepostradatelnosti pro energetickou bezpečnost, mezinárodní konektivitu a zahraniční politiku ČLR, které sleduje například strategie Pás a cesta. Pod záminkou spolupráce se světovým společenstvím a pod záštitou ideálů vzájemného porozumění a výměny hodnot se tak ČLR dopouští drastického porušování lidských práv svých občanů.

(Jde o výňatky, celou výzvu, pod níž jsou podepsáni sinologové Ondřej Klimeš, Martin Slobodník, Olga Lomová, Martin Hála a Jarmila Ptáčková, najdete zde.)

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)