Nórsko nechce patriť do klubu, v ktorom by bola aj postbrexitová Británia ako člen

, QZ Foto: TASR/AP

Britská premiérka Theresa Mayová sa snaží získať podporu pre svoj plán na opustenie únie. Jej plán má dve časti: samotnú dohodu rozpracovanú na 585 stranách a 26-stranové vyhlásenie o úmysle týkajúce sa budúcich vzťahov medzi Britániou a EÚ. Niektorí to považujú za nedostatočné odtrhnutie od únie a niektorí naopak hovoria o to, že Britániu by to posunulo príliš ďaleko od najbližších obchodných partnerov.

Parlament bude hlasovať o Mayovej návrhu  11. decembra a nikto nevie, čo sa stane, ak by ho zákonodarcovia odmietli. Británia formálne opustí EÚ na konci marca budúceho roka, či už sa dohodnú prechodné opatrenie alebo nie. Namiesto Mayovej plánu sa čoraz častejšie posmína populárnejšia možnosť, tzv. "nórsky model", kedy by Británia zostala na spoločnom trhu EÚ, dodržiavala by pravidlá bloku, ale získala právo podpísať vlastné obchodné dohody s krajinami mimo EÚ. Toto sa ale nepáči niektorým členom Európskeho združenia voľného obchodu (EFTA), v ktorom je Nórsko, Švajčiarsko, Island a Lichtenštajnsko. Žiadna z nich nie je oficiálne v EÚ.

Najväčšou prekážkou vstupu Spojeného kráľovstva do EFTA, alebo pre vytvorenie vzťahu s EÚ, je to, že by Británia musela dodržiavať pravidlá týkajúce sa voľného pohybu osôb v rámci únie. Veď práve obmedzenie prisťahovalectva zo zvyšku EÚ bolo hlavným motivujúcim faktorom pre britských voličov, ktorí sa rozhodli pre Brexit v referende v roku 2016.

"I think you would mess it all up for us, the way you have messed it all up for yourselves."

Heidi Nordby Lunde, president of Norway's European Movement, is sceptical about calls for the UK to strike a Norway-style deal with the EU. pic.twitter.com/uEpiO3yXPp

— Channel 4 News (@Channel4News) December 7, 2018

Okrem toho sa Nóri domnievajú, že to nie je dobrý nápad vziať post-Brexitovú Britániu do klubu. "Myslím, že by ste to všetko spoločné, čo funguje pre nás všetkých, zmenili, aby ste to všetko vylepšili pre seba," povedala Heidi Nordby Lundeová, konzervatívna členka parlamentu v Nórsku. Lundeovej  strana je členom súčasnej vládnej koalície Nórska pod predsedníčkou vlády Ernou Solbergovou.

Lundeovú citoval britský Guardian, podľa nej Spojené kráľovstvo hľadá dočasnú voľbu a nie trvalú v rámci nórskeho modelu, čo nebude fungovať. "Bolo by to ako pozvať strýka opilca na vianočnú večeru, skryť pijatiku a dúfať, že to všetko dobre dopadne. Nedopadne."

Lundeová svojimi vyhláseniami vyslal jednoznačný signál. "Nemáme záujem byť dievčaťom na chvíľu, zatiaľ čo si hľadáte lepšie možnosti," napísala.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy