Glosa Martina Čabana: Babišovo zrcátko

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Byl to už před lety Václav Klaus, kdo chytře zformuloval věčné politické dilema mezi odpovědnou reflexí minulosti a výhledem na věci budoucí. Klaus tehdy v automobilové metafoře mluvil o poměru velikostí zpětného zrcátka a čelního skla. Je celkem pochopitelné, že strany, které před sebou nevidí zářnou budoucnost, se snaží zvětšit zpětné zrcátko někam k formátu A2. Snaha komunistů prosadit nepromlčitelnost trestných činů spojených s érou privatizace je pěknou ukázkou této taktiky

Pro komunisty je tato novela trestního zákoníku tématem už léta. Ochotně se k nim nyní přidává i SPD. Je to osvědčená koalice stran, jejichž společným zájmem je vyložit uplynulých 30 let jako temnou éru postavenou na zlodějinách.

To je narativ, který má rád i Andrej Babiš. Nicméně vzhledem k tomu, že jemu samotnému přinesla devadesátá léta pohádkové bohatství za čilých styků s vládními politiky, je jeho otevřená podpora ústavně spornému návrhu KSČM přece jenom překvapivá. Začíná se ukazovat, že hlasy komunistů v klíčových sněmovních bojích prostě nejsou zadarmo.