Hlavní obsah

Česko dostane od Srbska 222 milionů za staré dluhy

Novinky, tov
Aktualizováno

Česká republika obdrží od Srbska 221,7 milionu korun za staré dluhy. Vyplývá to z dohody, kterou v pondělí na zámku v Lánech podepsali ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a srbský ministr financí Siniša Mali.

Foto: MF ČR

Ministryně financí Alena Schillerová a srbský ministr financí Siniša Mali

Článek

Dluh vznikl na počátku 90. let jako konečné saldo účtu vzájemného obchodování mezi Českou a Slovenskou federativní republikou a Socialistickou federativní republikou Jugoslávie, po jejímž rozpadu přešla poměrná část dluhu na Srbskou republiku.

„Sjednání dohody o řešení srbského dluhu přispěje k dalšímu zlepšení našich vzájemných vztahů, které tato historická záležitost zatěžovala,“ řekla po podpisu dohody Schillerová.

Na základě série expertních jednání bylo dosaženo dohody na uznání srbského dluhu ve výši 32,8 milionu USD (745 milionů korun), z čehož 14,7 milionu USD představuje jistinu a 18 milionů USD úrok.

Na základě v pondělí podepsané dohody bude dluh vyřešen jednorázovou splátkou ve výši 9,8 milionu USD (221,7 milionu korun) převedenou ve prospěch ČR do 45 dnů od vstupu smlouvy v platnost.

„Dohoda vstoupí v platnost až dnem, kdy budou obě strany vyrozuměny o dokončení vnitrostátních procedur. Dohodu tedy musí nejprve ratifikovat srbský parlament a následně bude mít Srbsko 45 dnů na splacení dluhu,” upřesnil na dotaz Novinek Dominik Maslák z ministerstva financí.

Dohodnutá splátka je nižší než uznaný dluh, neboť vychází z podmínek Pařížského klubu věřitelů, s nímž Srbsko uzavřelo smlouvu, podle které nelze poskytnout lepší podmínky splácení, než byly sjednány v těchto podmínkách.

Podmínka vstupu do EU

Díky dohodě o řešení srbského dluhu nejenže Česká republika získá dodatečné příjmy do státního rozpočtu, ale také se jí odpuštěná část pohledávky ve výši cca 23 milionu USD bude moci započítat jako příspěvek ČR v rámci oficiální rozvojové pomoci (ODA), což sníží nároky na státní rozpočet do budoucna, uvedlo ministerstvo.

Uzavření dohody o vypořádání starých dluhů umožní Srbsku splnit příslušné podmínky pro vstup do Evropské unie. Ke stejnému postupu při řešení příslušné části dluhu je podle dosavadních informací připravena i Černá Hora, která se bude řídit podmínkami dohodnutými Srbskem.

ČR od roku 2014 vymohla, nebo závazně vyjednala zahraniční pohledávky ve výši 1,078 miliardy korun. Celkem má u ostatních zemí pohledávky za téměř 27 miliard.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám