Britská libra se po odvolání hlasování o brexitové dohodě propadla na 20měsíční minimum k dolaru. K dolaru ztrácí 1,5 procenta na 1,2541 USD. 

Britská premiérka ve svém projevu rovněž uvedla, že se tento týden sejde s představiteli EU. Podle Mayové vláda také hledá způsoby, jak dát parlamentu během procesu brexitu větší moc. Trvá však na tom, že "nemá absolutně žádné pochybnosti" o správnosti vyjednané dohody. "Věřím v to stejně jako mnoho členů parlamentu," dodala. 

Požaduje přitom, aby její odpůrci, kteří se rekrutují z příznivců druhého referenda, stoupenců setrvání Británie na jednotném trhu a v celní unii nebo přívrženců tvrdého brexitu, byli upřímní a přiznali, jaké by měly tyto alternativy skutečné dopady.

Brexit. Ilustrační snímek
Británie může jednostranně zrušit brexit, potvrdil evropský soud

Opoziční lídr Jeremy Corbyn v reakci na prohlášení premiérky řekl, že se jedná o "mimořádně závažnou a bezprecedentní situaci". Vláda ztratila kontrolu nad událostmi a potýká se s vnitřními spory," dodal.

 

Hrozila drtivá porážka

Dolní komora britského parlamentu měla v pondělí před předposlední den debaty o brexitové dohodě. Rozprava pak měla po dalších osm hodin pokračovat v úterý, načež mělo přijít na řadu klíčové hlasování. Podle britských deníků ale reálně hrozilo, že zákonodárci dohodu odmítnou a premiérka by utrpěla velkou porážku. 

Britská premiérka Theresa Mayová.
Británie může v EU i zůstat, odmítnou-li poslanci dohodu, varuje Mayová

Premiérka dopoledne svolala jednání se svými ministry, na kterém podle některých britských médií chtěla rozhodnout o možném odkladu úterního hlasování. Mluvčí Mayové ale prohlásila, že podobné konferenční hovory jsou rutinní a že chce ministry seznámit o svých víkendových jednáních s představiteli dalších unijních zemí.

Kancelář premiérky ještě v 11:15 (12:15 středoevropského času) uvedla, že vše proběhne podle plánu, informoval The Financial Times. Následně pak během konference prý dala najevo, že by se mělo hlasování odložit. List zprávu zveřejnil s odvoláním na ministry. 

O odkladu hlasování již několik dní rovněž spekulují britská média. Odložení prý premiérce Mayové doporučuje řada zákonodárců. List The Times dokonce v neděli napsal, že někteří blízcí spolupracovníci od Mayové dnes očekávají oznámení poslední diplomatické snahy a "úprk do Bruselu".

Britská premiérka Theresa Mayová
Brexitová dohoda: média spekulují o odložení hlasování a jednání s EU

K situaci se vyjádřil i opoziční lídr Jeremy Corbyn, s nímž se měla Mayová sejít v nedělní televizní debatě. Ta však byla zrušena. "Nejméně dva týdny víme, že dohoda Theresy Mayové je nejhorší na světě a bude téměř jistě parlamentem odmítnuta, protože je pro Británii škodlivá," řekl Corbyn. Podle něj však měla Theresa Mayová "zabrzdit" již dříve.

"Měla se vrátit do Bruselu a znovu vyjednávat, ale ona se místo toho rozběhla vpřed," dodal. 

Škoda Auto. Ilustrační foto.
Brexit může snížit český HDP o 55 miliard. O práci by mohlo přijít 40 tisíc lidí

Předseda Evropské rady Donald Tusk na twitteru dnes informoval, že Evropská unie již nehodlá s Londýnem o obsahu dohody o brexitu jednat, což se týká i irské pojistky. Podle jeho slov je čas nyní diskutovat o připravenosti na brexit bez dohody.

Spojené království může brexit zrušit

Evropský soud v pondělí rovněž rozhodl, že Británie může brexit jednostranně zrušit. Země by pak v případě tohoto rozhodnutí zůstala členen unie za stejných podmínek jako dosud. Toto rozhodnutí vyvolalo další spekulace o tom, zda Británie z Unie vůbec vystoupí. 

Advokáti na straně Velké Británie však tvrdí, že Británie svůj postoj nezmění. "Spojené království nemá v úmyslu svůj odchod odvolávat," uvedli. Stejně se v pondělí k textu dohody vyjádřil přes svou mluvčí i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. „Otevírat jednání znovu nebudeme,” řekla Junckerova mluvčí.

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová
Plán B pro Británii? Podle ministryně práce Ruddové je to norský model