Na Meet the Makers II v pražském PrusaLabu se představí i čeští tvůrci Star Wars rekvizit

Michal PtáčekMichal Ptáček

0Zobrazit komentáře

Komunita makerů neboli novodobých kutilů, kteří vlastnoručně tvoří technické vynálezy a kreativní doplňky, zažívá posledních letech v Česku obrovský boom. Svým dílem tomu kromě faktu, že Češi jsou od pradávna národem vynalézavým, přispěla i celá řada tuzemských firem, kterým se s jejich produkty podařilo uspět ve světové konkurenci a dost možná tak inspirovat ostatní kolem sebe.

Nejvýraznějším zástupcem v tomto směru je dnes společnost Prusa Research, která výrábí celosvětově úspěšné 3D tiskárny a která v červnu tohoto roku otevřela v pražských Holešovicích PrusaLab – kutilskou dílnu pro veřejnost, kde se jednotliví makeři mohou scházet a pilovat své teoretické i praktické dovednosti.

Právě v PrusaLabu proběhne tuto středu od 18 hodin i druhé setkání Meet the Makers pořádané iniciativou Make More stojící v Česku za festivalem Maker Faire. Meet The Makers se na tento svátek všech makerů snaží navázat komornějším setkáním, během kterého dává prostor kutilům z různých oblastí v rozdílných stádiích jejich tvoření s důrazem na řešení problémů, představení projektů a vzájemnou inspiraci.

„Aby lidé neusnuli na vavřínech a zjistili, že na tvoření a vymýšlení nejsou sami, pořádáme pro ně setkání. Chceme, aby tahle jedinečná komunita zůstala aktivní a její členové se navzájem poznávali a podporovali,“ říká Ondřej Kašpárek, zástupce iniciativy Make More.

cr-1

Na druhém setkání se tentokrát představí 5 makerů se svými projekty. Česká značka městských batohů Braasi Industry přenese publikum mezi horolezce 80. let, jimiž jsou její produkty částečně inspirovány. Společnost totiž vyrábí předměty každodenního užití ve vlastní dílně v Praze a převážně z materiálů vyrobených v České republice, to vše se zaměřením na maximální jednoduchost a funkčnost. Zakladatelé projektu a mimo jiné také architekti Eliška Slámová a Šimon Brabec se pak podělí především o příběhy z dlouhého testovacího období, během kterého bylo cílem otestovat vlastní výrobek v reálných, nehostinných podmínkách.

Další host David Doubrava přinese svěží vítr spolu s letadly, která sám navrhuje a skládá. Návštěvníci Meet the Makers se totiž dozví, jak kombinace strojírenství, aerodynamiky, elektroniky, ale zejména nepovedených konstrukcí a řada leteckých havárií Doubravu přivedla ke konečně létajícímu produktu.

bt

Baťohy Braasi

Třetím hostem bude fanouškovská Star Wars organizace 501. legie, jejíchž členové se snaží šířit povědomí o Star Wars nošením filmových kostýmů a účastněním se charitativních a dobročinných akcí. Právě jeden ze zástupců 501. legie vysvětlí samotný proces výroby rekvizit a kostýmů z této kultovní filmové série.

1

Star Wars rekvizity

Následovat bude projekt Anzû, za kterým stojí truhlář a architekt hledající vhodný způsob, jak propojit beton s dalšími materiály a vytvářet z nich nábytek. Akci pak zakončí zástupci FutLabu se svým souhrnem o nejzajímavějších projektech vzniklých v této high-tech dílně.

David_Doubrava

Letadlo Davida Doubravy

A protože Meet the Makers není jen o mluvení, ale i tvorbě, na přidruženém workshopu se návštěvníci pod vedením Michala Altair Valáška naučí za pomocí pájky vytvořit svítící vánoční stromek.

Přihlásit na akci se můžete zde. CzechCrunch jakožto hlavní mediální partner bude samozřejmě u toho.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym