Hlavní obsah

Obědy zdarma pro děti možná zaplatí banky a operátoři

Novinky, Barbora Zpěváčková, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) znovu zvedla téma zavedení sektorové daně pro banky a telekomunikace. Podle ní by se peníze daly použít na obědy pro děti zdarma, které chystá vláda. Pravicová opozice kritizuje, že by to vedlo jen k přerozdělování bídy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

S obědy zdarma do školek a škol přišla vláda ANO a ČSSD. Maláčová v neděli v České televizi řekla, že potřebných šest miliard by kabinet mohl získat zavedením sektorové daně.

„Sociální demokracie dlouhodobě říká, že budeme muset navýšit daně, zejména nadnárodním korporacím. To je například náš návrh sektorové daně,“ uvedla v nedělních Otázkách Václava Moravce Maláčová.

Novinkám v pondělí řekla, že konkrétní návrh na stole zatím není, ale že má na mysli zdanění bank a telekomunikačních firem. Bankovní daň prosazovala ČSSD několikrát i v minulosti za vlády premiéra Bohuslava Sobotky, ale neúspěšně.

„Bavíme se o tom i na koaliční radě. Pokud se shodneme na tom, že už není kde brát, tak je třeba posílit příjmy tak, jak to řeší každá konkrétní domácnost,“ dodala Maláčová.

Piráti nejsou proti

Zavedení sektorové daně dlouhodobě prosazuje KSČM, nebrání se ani Piráti. „My a priori nejsme proti sektorové dani, protože jsou odvětví, ve kterých stát garantuje speciální podmínky, a jsou velmi stabilní,“ uvedl šéf strany Ivan Bartoš. Zmínil právě telekomunikace a bankovní sektor.

„Problém s výběrem daní ale není o zavádění nových daní, ale měl by se profesionalizovat finanční úřad, aby neřešil zdanění velkých firem jen formálně,” dodal.

Proti sektorové dani se ale staví hnutí ANO. Premiér Andrej Babiš v pondělí Novinkám napsal: „Potřebujeme předvídatelné a stabilní daně, je to důležité pro podnikatelské prostředí i zahraniční investory. Až na hazard jsme od roku 2014 daně snižovali.“

Kalousek: Bude se přerozdělovat bída

Nápad ČSSD kritizuje i pravicová opozice. „Odmítám sektorové zdanění. Daňový systém má být pro všechny předvídatelný a daně mají být pro všechny stejné,“ řekl Novinkám šéf poslanců TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek.

„Jsme proti principu sektorové daně, je to experiment,“ komentoval první místopředseda STAN Vít Rakušan.

„Snění o tom, jak ty korporace zdaníme více než někoho jiného, vždy vede k tomu, že po nějakém čase se v té zemi přerozděluje jenom bída, protože tam nikdo nechce investovat,“ varoval Kalousek.

Je to nesmysl, říká Fiala

Podobně to vidí i šéf ODS Petr Fiala. „Je to nesmysl. Podporu obědu pro děti v nouzi zvládne stát i bez dalšího zvyšování daní a děti z většiny rodin takovýto úplatek nepotřebují. Vláda není schopná dělat důležité systémové změny, tak jen rozhazuje peníze, které v tomto případě dokonce ani nemá,“ reagoval na návrh ministryně Maláčové.

Obědy zdarma pro děti ve školkách a školách chce zavést koalice ANO a ČSSD. Podrobnosti bude teprve projednávat. Pokud dojde k dohodě, podle Babiše to bude součástí státního rozpočtu na rok 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám