Hlavní obsah

Mayová odložila své brexitové Waterloo

Jiří Hošek v poledních zprávách komentoval nejnovější události okolo brexitu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Britská Dolní sněmovna nakonec v úterý nebude hlasovat o brexitové dohodě. Theresa Mayová se rozhodla hlasování, ve kterém jí hrozila drtivá porážka, odložit. Množí se náznaky, že „plán B” pro britskou premiérku představuje vypsání druhého referenda, kde by ovšem voliči neměli na výběr možnost setrvání Británie v EU.

Článek

Navzdory značnému úsilí v zákulisí i na otevřené scéně se britské ministerské předsedkyni Therese Mayové nepodařilo získat poslaneckou podporu pro vyjednanou brexitovou smlouvu. Počet členů Dolní sněmovny odhodlaných hlasovat proti údajně „nejlepší možné dohodě” se v posledních dnech nesnížil, ale naopak zvýšil. Podle některých expertů by zničující porážka o 100 a více hlasů zvyšovala pravděpodobnost, že premiérka na svůj post rezignuje. Podle uznávaného skotského analytika a publicisty Gerryho Hassana se rýsovala porážka dokonce o 200 a více poslaneckých hlasů.

Zákon o vystoupení Británie z EU (EU Withdrawal Act) stanovuje, že v případě neschválení brexitové dohody musí premiér země přijít do 21 dnů s prohlášením v Dolní sněmovně. V případě skutečně devastující porážky a současně neochoty rezignovat by Mayová nejspíš poslancům musela slíbit návrat do Bruselu k jednacímu stolu. Jenže unijní představitelé kategoricky vylučují, že by se text uzavřené dohody ještě mohl změnit, hlavně ohledně sporné „irské pojistky”. Irský premiér Leo Varadkar znovu zopakoval, že brexitová dohoda je jediný text, který je na stole.

Přestože Theresa Mayová dlouhodobě vylučuje myšlenku 2. referenda stejně, jako popírala možnost odložení úterního hlasování, podle některých zdrojů má v záloze „plán B” v podobě vypsání 2. unijního plebiscitu. Navzdory rozhodnutí Soudního dvora EU, že Spojené království může proces brexitu jednostranně zastavit (tzn. vzít zpět aktivaci čl. 50 Lisabonské smlouvy), by podle poradců britské premiérky neměli britští občané na volebním lístku k zaškrtnutí variantu setrvání země v Evropské unii. Vybírali by tak mezi dvěma „zly”. Přijetím nedokonalé brexitové dohody dojednané Theresou Mayovou a variantou divokého brexitu bez dohody, kdy by Velká Británie zažila neuspořádaný odchod z EU. Veřejné mínění ale může dostat kabinet pod tlak, aby na stole zůstala i varianta zastavení brexitu.

Za zády Mayové už se rodí plány na její možné sesazení. K jednání se už dokonce sešly špičky opoziční Labour Party a severoirské DUP, na jejíž podpoře menšinová vláda Theresy Mayové závisí. Několik politiků Konzervativní strany v čele s Borisem Johnsonem už taky o víkendu dalo najevo svůj zájem o premiérský post. Labouristé si ale nejsou jistí tím, zda chtějí vyvolat hlasování o nedůvěře čistě premiérce Mayové, nebo celé vládě, což není jedno a totéž. Pro labouristy Jeremyho Corbyna je dojednaná brexitová dohoda příliš málo v tom smyslu, že by si kromě jiného představovali dlouhodobé setrvání Británie v celní unii. Cesta vypsání druhého referenda by pro hlavní opoziční stranu byla nejspíš přijatelná.

Reklama

Související témata:

Doporučované