Mayová odložila hlasování o dohodě s Evropskou unií o brexitu

Zdroj: ČTK

Proces britského odcházení z Evropské unie se ještě více zkomplikoval, když se britská vláda tváří v tvář nevyhnutelné porážce rozhodla odložit úterní hlasování parlamentu o připravené brexitové dohodě mezi Londýnem a zbytkem Evropské unie. Premiérka Theresa Mayová to oznámila v Dolní sněmovně s tím, že se s Bruselem pokusí znovu vyjednat problematickou část dohody, kterou je takzvaná irská pojistka.

Její úřad také uvedl, že premiérka vyjede tento týden do několika evropských metropolí. Předseda Evropské rady Donald Tusk ale vzápětí na twitteru napsal, že EU nebude o brexitové dohodě s Londýnem opět jednat, což se týká i záložního řešení pro režim na irské hranici. Další rozhovory odmítl rovněž irský premiér Leo Varadkar.

Britský i zahraniční tisk píšou o ponížení Mayové a chaosu. Podle médií tento krok uvrhl v nejistotu nejen způsob brexitu, ale také existenci vlády samé. List The Times mimo jiné poznamenal, že nyní pravděpodobně zesílí tlak na Mayovou, aby premiérský úřad opustila.

Menší opoziční strany sice vyzvaly největší opoziční uskupení, labouristy, aby iniciovali hlasování o nedůvěře Mayové, ti to prozatím odmítli. Předseda Dolní sněmovny John Bercow požadoval, aby poslanci hlasovali alespoň o tom, zda hlasování odložit, jeho návrh ale vláda zamítla.

"Pokud bychom pokračovali a Dolní sněmovna by zítra (v úterý) hlasovala, dohoda by byla velkým rozdílem zamítnuta," připustila dnes premiérka na úvod svého vystoupení před poslanci, které provázelo volání "rezignujte" z řad opozice. Kdy zákonodárci dostanou možnost o dohodě hlasovat, ale neřekla. Podle britských médií je pravděpodobné, že parlament bude o dohodě - možná v upravené verzi - hlasovat až v lednu.

Mayová také řekla, že kabinet zintenzivní přípravy na takzvaný neřízený brexit pro případ, že by poslanci nakonec dohodu neschválili. Podobně se vyjádřil také Tusk, který uvedl, že unie je sice ochotna pomoci usnadnit schvalovací proces v Británii, ale "čas běží a jednáme také o naší připravenosti na možnost nedohody". Brexitu se podle něj budou ve čtvrtek na summitu v Bruselu věnovat šéfové států a vlád členských zemí EU. Británie unii opustí v březnu 2019.

Mayová dodala, že stále věří, že její dohoda dojednaná s Bruselem je ta správná, a vyzvala ke kompromisům. Připustila ale, že takzvaná irská pojistka, která je součástí dohody, politiky rozděluje a panují kvůli ní obavy. Pro brexitovou dohodu je však podle ní nezbytná.

Pojistka by platila v případě, že se Londýn s Bruselem do července 2020 nedohodnou na podrobných podmínkách budoucích obchodních a dalších vztahů. V takovém případě by s příchodem roku 2021 začal platit záložní plán vytvářející jednotný celní prostor unie s Británií; opatření navíc počítá se zachováním některých pravidel evropského jednotného trhu v Severním Irsku. Proti irské pojistce vystupují především severoirští unionisté (DUP), kteří svými deseti hlasy umožnili vznik současné menšinové vlády, a také část konzervativců.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová už před prohlášením Mayové k poslancům obvinila britskou vládu ze zbabělosti. Šéf labouristů Jeremy Corbyn prohlásil, že rozhodnutí britské vlády odložit hlasování znamená, že Británie už nemá funkční kabinet. Mayová podle něj musí dojednat podstatné změny v dohodě, nebo jít. Místopředseda DUP Nigel Dodds požadoval, aby premiérka vyjednala novou brexitovou dohodu, nebo aby ji nahradil někdo, kdo bude ochoten změnit stávající kurz. Také vlivný konzervativní poslanec a zastánce tvrdého brexitu Jacob Rees-Mogg v reakci na projev Mayové řekl, že premiérka by měla "buď vládnout, nebo odejít".

Podle britských médií je pravděpodobné, že poslanci dostanou možnost se k dohodě vyslovit až v lednu. Měli by tak podle britského zákona o odchodu z EU učinit do 21. ledna, uvedl deník The Guardian. Televize Sky News ale dnes citovala zdroj z britské vlády, který tvrdí, že kabinet nepovažuje 21. leden za jednoznačný a zákonem stanovený termín.

Soud Evropské unie dnes potvrdil, že Británie může svůj záměr odejít z EU jednostranně stáhnout. Rozhodnutí by se podle něj muselo uskutečnit v souladu s britským právním řádem. Výsledkem by podle soudu bylo, že země by zůstala členem společenství za stejných podmínek jako dosud.

S žádostí o výklad článku 50 lisabonské smlouvy o fungování EU, kterou se okolnosti odchodu Británie řídí, se na unijní soudní instanci obrátil soud ve skotském Edinburghu kvůli sporu mezi skupinou prounijních skotských politiků a britským ministrem pro brexit. Ministr pro brexit Stephen Barclay ale dnes v parlamentu zopakoval, že vláda brexit odvolat nehodlá.

Poté, co se Mayová rozhodla odložit hlasování britského parlamentu o připravené brexitové dohodě, se britská libra propadla k dolaru na dvacetiměsíční minimum. Později své ztráty mírně smazala.