Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Brno a Jihomoravský kraj dají na pokrytí ztráty Velké ceny 14,1 milionu. Zbytek žádají po MŠMT

Sport

  18:00
BRNO - Brno chce dát na pokrytí ztráty letošního ročníku motocyklové Grand Prix 4,7 milionu korun a kraj 9,4 milionu korun. Novinářům to dnes řekli primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) a hejtman Bohumil Šimek (ANO). Ztráta byla přes 31 milionů korun. Zbytek bude spolek pořádající Velkou cenu žádat od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Jakub Kornfeil na Velké ceně Brna. foto: ČTK

ZVĚŘINA: Závod o erární peníze. Brno chce dotaci na motorky vysoudit

Na srpnové závody poskytl kraj 20 milionů, Brno 10 a ministerstvo dalo 39 milionů. Ze vstupného se vybralo 70 milionů. Náklady ale činily 170 milionů, takže ztráta byla přes 31 milionů. 

Pořadatelský spolek kraje a města požadoval peníze nejprve po ministerstvu, které je ale odmítlo dát a označilo vyčleněných 39 milionů za konečných. 

Ministerstvo dnes v reakci na město a kraj ČTK sdělilo, že „rozhodnutí MŠMT o výši dotaci pro rok 2018 nelze po uzavření dotačního řízení změnit. O budoucnosti MotoGP je ministerstvo připravené vést další jednání.“ 

Jakub Kornfeil.

Podle Vaňkové rada města dnes doporučila úternímu zastupitelstvu, aby schválilo poskytnutí 4,7 milionu korun na ztrátu. 

Totéž učinil kraj, podle Šimka rada doporučuje čtvrtečnímu zastupitelstvu schválit 9,4 milionu korun. Zbylých více než 17 milionů by tak mělo dát ministerstvo.

„Od ministerstva zatím žádný příslib nemáme a jistí si o jejich platbě nejsme, ale částky nám vychází z nastavení financování akce,“ řekla Vaňková.

„Poměrnou částkou by se na dluhu měly podílet všechny tři subjekty. Proto se k tomu tak postavilo město, kraj a stejně by se k tomu mělo postavit ministerstvo,“ dodala.

Zároveň zatím není jasné, zda spolek stáhne žalobu, kterou na ministerstvo kvůli nižší dotaci podal. Spolek žádal na letošní závody 100 milionů, nakonec dostal jen 39 milionů. 

Jakub Kornfeil ve VC České republiky
Jakub Kornfeil ve VC České republiky

Vaňková uvedla už dříve, že by žalobu raději stáhla a dosáhla s ministerstvem smírčího řešení, které by obsahovalo i dohodu o podpoře na příští ročníky. 

Ministr školství Robert Plaga nedávno po jednání s Vaňkovou a Šimkem řekl, že není možné do budoucna garantovat výši dotace. Spolek žalobu podal ještě za minulého primátora Petra Vokřála (ANO).

Další ročník Velké ceny se na Masarykově okruhu uskuteční od 2. do 4. srpna. 

Půjde o čtvrtý ročník pořádaný spolkem. S promotérem závodů mistrovství světa Dornou má dohodu na pořádání pěti ročníků. Na počátku prosince začal spolek prodávat vstupenky.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!