Americkým akciím pomohly k ziskům technologie, investoři ale zůstávají ve střehu kvůli obchodní válce

Dolary, ilustrační foto

Dolary, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Akcie ve Spojených státech dokázaly zvrátit pondělní ranní propad a především díky technologiím uzavřely obchodování se zisky. Investoři nicméně zůstávají na pozoru kvůli trvající obchodní válce mezi Čínou a USA a nejistotě kolem odchodu Británie z Evropské unie. Na devizovém trhu posiloval dolar a výrazně ztrácela libra.

Dow Jonesův index si dnes připsal 0,14 procenta a den uzavřel na hodnotě 24.423,26 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,18 procenta na 2,637,72 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,74 procenta a skončil na 7020,52 bodu.

Kvůli nižším cenám ropy padaly ceny energetických titulů. Pokračující nejistota okolo brexitu, obavy o globální růst a zvyšující se úrokové sazby se odrazily v poklesu akcií finančního sektoru. Dařilo se ale akciím technologické společnosti Apple, které posílily navzdory dnešnímu oznámení, že čínský soud na žádost výrobce čipů Qualcomm zakázal dovoz i prodej některých telefonů iPhone od této společnosti. Apple pomohl i celému indexu Nasdaq.

Na devizovém trhu se dnes na své 20měsíční minimum vůči dolaru propadla britská libra, když k němu odepsala 1,5 procenta. Reagovala na oznámení britské premiérky Theresy Mayové, že odloží úterní hlasování britského parlamentu o připravené brexitové dohodě mezi Británií a zbytkem Evropské unie.

Kolem 22:00 SEČ libra část svých ztrát smazala a obchodovala se k dolaru se ztrátou 1,3 procenta za 1,2558 USD. Euro si k ní připisovalo 1,1 procenta na 0,9041 GBP. Americká měna se vzpamatovala ze svého nejprudšího týdenního propadu za tři měsíce. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny ke koši šesti hlavních světových měn, ve stejnou dobu přidával 0,7 procenta na 97,21 bodu.