„Budeme mezi extrémy antiEU radikály a proEU fanatiky.“ ODS povede do eurovoleb Zahradil

Eurovolby se blíží

„Budeme mezi extrémy antiEU radikály a proEU fanatiky.“ ODS povede do eurovoleb ZahradilNOVÉ 1
Domov
Karolína Vaverková
Sdílet:

Opoziční ODS povede do eurovoleb europoslanec Jan Zahradil, v pondělí ho potvrdilo vedení strany. ODS dle něj chce být umírněným hlasem mezi dvěma extrémy „antiEU radikály a proEU fanatiky“. Zahradil zároveň kandiduje na předsedu Evropské komise. Aliance evropských konzervativců a reformistů (ACRE) už dříve svou hlavní tváří pro volby do Evropského parlamentu zvolila právě Zahradila. Výkonná rada ODS vybere další kandidáty do evropských voleb 21. ledna.

V ČR má ODS podle Zahradila ambici ve volbách zvítězit, za reálný Zahradil považuje zisk čtyř mandátů, nyní má strana dva. „Chceme být umírněným hlasem zdravého rozumu mezi dvěma extrémy: antiEU radikály a proEU fanatiky. Představíme program, který bude pozitivní, aktivní a reformní. Chceme pružnou, vícerychlostní EU, ve které budou mít členské země dost vlastního prostoru,“ uvedl pro deník Echo24 Jan Zahradil, jenž byl ve vedení ODS, než v roce 2004 odešel do europarlamentu.

Volby do Evropského parlamentu se konají příští rok v květnu. Obmění se i Evropská komise, na jejíhož šéfa Zahradil zároveň kandiduje. Výběr budoucího předsedy Komise vychází z takzvaných vedoucích kandidátů, které před volbami do europarlamentu nominují jednotlivé evropské politické strany. Tento postup byl poprvé použit při eurovolbách v roce 2014 a vedl ke zvolení Jeana-Claudea Junckera předsedou Evropské komise. Předtím předsedu komise vybíraly členské státy. Předseda komise je tak volen Evropskou radou, tedy premiéry nebo prezidenty členských zemí, a zároveň schvalován Evropským parlamentem na pět let.

Koncem listopadu Zahradil v Bruselu odstartoval celoevropskou předvolební kampaň. Nabídl první část volebního programu, který počítá například s velkou prověrkou veškeré unijní legislativy tak, aby EU mohla skutečně řešit problémy a fungovala úsporně. Další část kampaně věnuje ODS například bezpečnosti.

Poc, Konečná, Svoboda

Lídry své kandidátky zatím představili sociální demokraté, do voleb je povede europoslanec Pavel Poc. Komunisté budou o kandidátce jednat v sobotu, předpokládá se nicméně, že o zvolení se bude znovu ucházet z prvního místa kandidátky místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

Lidovci se rozhodli jít do voleb sami, nikoli v bloku s dalšími menšími pravicovými uskupeními, jako to bylo například ve volbách do pražského zastupitelstva. V čele jejich kandidátky bude stát zřejmě europoslanec Pavel Svoboda. TOP 09 jedná o společné kandidátce s hnutím STAN. Piráti budou kandidátku teprve schvalovat. „Primární volby proběhnou 19. ledna na celostátním fóru Pirátů v Táboře,“ řekl pro Echo24 předseda Pirátů Ivan Bartoš. Zatím není jasné, kdo povede do evropských voleb kandidátku vládního hnutí ANO, které minule eurovolby vyhrálo, nejčastěji se hovoří o europoslankyni Ditě Charanzové. Premiér Andrej Babiš už nicméně avizoval, že chce osobně vést předvolební kampaň.

Volby do Evropského parlamentu provází tradičně nízký zájem českých voličů. V roce 2014 volilo necelých 19 procent voličů, o pět let dříve 28 procent a v roce 2004 také 28 procent. 

Zahraniční politice se Zahradil věnuje více než dvacet let. V letech 1998 až 2004 předsedal Společnému parlamentnímu výboru přidružení EU-ČR. Do Evropského parlamentu byl poprvé zvolen roku 2004, poté dvakrát znovu. Je místopředsedou europarlamentního výboru pro zahraniční obchod. Jako zatím jediný Čech působil ve funkci předsedy jedné z europarlamentních politických frakcí (ECR) a od roku 2010 je i předsedou celoevropské politické strany ACRE (Aliance evropských konzervativců).

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Dále čtěte: Lidovci budou v eurovolbách kandidovat samostatně

Tři pětiny Evropanů se bojí ovlivňování voleb do EP, v Česku každý druhý, vyplývá z průzkumu

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články