Zeman vlastizrádce? Tomio Okamura drsně udeřil. Karel Schwarzenberg ohromil slovy o prezidentovi. A to nebylo vše

11.12.2018 4:44

ANKETA Političtí extremisté, obnova státního soudu, nejnebezpečnější útok na svobodu či velezrádné jednání těch, kteří podporují protiruské sankce. I takové reakce obržela redakce na anketní otázky k obsahu rozhovoru prezidenta Zemana pro ruskou televizi. Naopak exministr Schwarzenberg připisuje Zemanovy výroky alkoholu. Podle poslance ODS Žáčka prezident nahrává ruské propagandě a jde proti českým zájmům.

Zeman vlastizrádce? Tomio Okamura drsně udeřil. Karel Schwarzenberg ohromil slovy o prezidentovi. A to nebylo vše
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezidentu Miloši Zemanovi se opět podařilo rozbouřit české politické a mediální vody. Zeman poskytl velký rozhovor ruskému televiznímu kanálu NTV. Kromě jiného prezident znovu ostře kritizoval protiruské sankce a současně zpochybnil jejich smysl. Dále pak opět mluvil o výrobě látky novičok v České republice a konstatoval, že v EU nevidí žádného lídra.

Anketa

Je ostuda, že se Česko nepřipojilo k migračnímu paktu OSN?

2%
98%
hlasovalo: 16731 lidí

Na politické a mediální scéně rozpoutalo prezidentovo vystoupení na ruské TV vlnu místy až drsných reakcí. Včetně tvrzení, že se prezident Zeman dopouští velezrady a Senát by měl zahájit proces jeho odvolání z funkce.

ParlamentníListy.cz při této příležitosti oslovily s anketní otázkou české politiky napříč spektrem. Ptali jsme se, zda stejně jako někteří jiní politici míní, že se hlava státu dopouští velezrady, a jak celou situaci hodnotí.

Prezidentova mluvčího jsme se pak zeptali, co na výroky o velezradě říká a jaký vzkaz by autorům těchto prohlášení poslal.

„Platí zásadní teze. Mentální bolševici představují reálné ohrožení demokracie v České republice. Po takřka třiceti letech od listopadu 1989 čelíme nejnebezpečnějšímu útoku na svobodu v naší zemi. Tito političtí extremisté popírají veškeré hodnoty, po kterých občané v roce 1989 tolik toužili. Používají slovník 50. let 20. století. Pokud by měli v rukou represivní moc, nedivil bych se, kdyby obnovili státní soud,“ sdělil redakci Jiří Ovčáček.

Anketa

Je Miloš Zeman vlastizrádce?

5%
95%
hlasovalo: 19417 lidí

Variantu, že by se Miloš Zeman dopouštěl vlastizrady, důrazně odmítá místopředseda Poslanecké sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip. „Pan prezident jistě není vlastizrádce. To spíš ti, kteří přímo voleného prezidenta kritizují, často nahrávají těm, kteří ve spojení s cizí mocí ohrožují české národní zájmy,“ má jasno Filip.

Jiný pohled má exministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Spíše to vidím jakožto další symptom jeho pokračující nemoci, kdy člověk díky užívání návykových látek ztrácí veškeré zábrany,“ konstatoval.

Místopředseda Sněmovny a předseda hnutí SPD Tomio Okamura je naopak názoru, že vlastizrady se dopouštějí ti, kteří díky podpoře sankcí poškozují českou ekonomiku. „Vlastizrádce je ten, kdo vážně a úmyslně poškozuje strategické zájmy své země a národa. Je nesporné a statistikou a fakty doložitelné, že sankce vůči Rusku těžce poškodily mnoho českých firem a jejich zaměstnance a jako celek českou ekonomiku – přičemž naopak pomohly jak Rusku k ekonomickému osamostatnění, tak mnohým západním firmám a globálním koncernům, které sankce obcházejí třeba tím, že budují firmy přímo v Rusku. Kdo je vlastizrádce? Ten, kdo je proti ekonomickému poškozování ČR, nebo ten, kdo ho prosazuje? Novičok se u nás nejen prokazatelně vyráběl – údajně pro výzkum, jak mu čelit – a máme to od armády oficiálně potvrzené (psaly o tom léta před aférou, v minulosti i Chemické listy), takže pan prezident má opět pravdu. To, že to usvědčuje české bruselisty ze lži, je sice kruté, ale jen pro lháře,“ řekl Okamura.

„Už asi nikoho nepřekvapí, že Miloš Zeman dává vyjádření ruským státním médiím v rámci ruské vlivové kampaně zacílené proti EU, NATO a koneckonců i bytostným zájmům ČR,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS a místopředseda bezpečnostního výboru Pavel Žáček. „Co ovšem překvapí, je, že Zeman je i přes svůj zjevně nedobrý zdravotní stav schopen při pohledu do zrcadla konstatovat, že v EU nevidí žádného lídra. Anebo že by nás už nepovažoval za členy evropské rodiny?“ ptá se Žáček.

Podle předsedy KDU-ČSL a bývalého vicepremiéra Pavla Bělobrádka „pan prezident nesprávně interpretuje fakta“.

„Domnívám se, že v EU jsou k dispozici lídři s jasnou vizí, jako např. Marine Le Penová, Matteo Salvini, Viktor Orbán, Tomio Okamura a další. Stačí se rozhlédnout. O výrobě novičoku nemám (na rozdíl od pana prezidenta) informace, takže jeho tvrzení asi vychází z něčeho, co já nevím, a tak nemohu hodnotit. Označit nejvyššího ústavního činitele, prezidenta republiky,  za vlastizrádce, považuji za závažné! Po pravdě mi ale uniká, čím že tu naši vlast zradil. Pokud o něčem takovém oni ‚komentátoři‘ vědí, ať podají trestní oznámení. Pokud pro ně nemají důkazy, tak by měli být sami obžalováni z křivého obvinění,“ míní poslanec SPD a místopředseda zahraničního výboru Jiří Kobza.

Slova o velezradě? Podle senátora Jaroslava Doubravy je to přání otcem myšlenky. „Pokud vím, bylo i přiznáno, že se novičok u nás vyráběl. Je úplně jedno, jestli ‚jen‘ pro laboratorní účely, jak se tvrdí. Prostě se vyráběl! A sankce? I v tom má pravdu. Poškozují především nás. Němci i Američané s Ruskou federací čile obchodují a tam i investují. To jen my jsme ti přiblblíci, kteří se podřizují diktátu EU, resp. USA, protože to jsou ti, kteří EU ve skutečnosti prostřednictvím Německa a Francie vládnou. Lídra EU ve stavu střízlivém viděti je asi jako vyhrát v loterii. Miloš Zeman není jediným, kdo opravdového lídra EU nevidí. Doufám jen, že se jistá německá dáma poté, kdy se zbavila jedné funkce a avizuje, že se zbaví i druhé, neobjeví jako šéfka EU. To by snad bylo lepší, kdybychom tam měli nadále toho opilce,“ naráží na šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …