Nový Zéland ruší vstřícnost k Huawei, v Čínanech vidí riziko. V Česku firma vyhrává tendry

Napsal/a Sinopsis 11. prosince 2018
FacebookTwitterPocketE-mail

Nový Zéland ostře mění svou bezpečnostní politiku. Generální ředitel novozélandské bezpečnostní služby (GCSB) Andrew Hampton oznámil, že mobilní operátor Spark nemůže používat zařízení Huawei pro novou mobilní síť 5G. Čínská zařízení označil za bezpečnostní riziko. USA a Austrálie Huawei vyloučily ze státních zakázek, v Česku se o ně firma naopak uchází.

Šéf novozélandských tajných služeb řekl, že pokud by společnost Spark použila zařízení Huawei 5G v plánované síti 5G RAN, vedlo by to ke značnému bezpečnostnímu riziku pro celou zemi.

Jde o razantní změnu v přístupu k čínským telekomunikačním společnostem na Novém Zélandu. Po několika letech vlády premiéra Johna Keye, který místní operátory podporoval ve spolupráci s čínskými společnostmi, se situace obrací.

Kdo nechce Huawei

V atmosféře zjitřené debatami o narůstajícím čínském vlivu v nejvyšších patrech novozélandských politických institucí se jedná o další signál odporu proti čínskému vměšování.

Podle novozélandského zákona o telekomunikacích (Interception Capability and Security z roku 2013, TICSA) technologie, které používají místní mobilní operátoři Spark, Chorus, Vodafone, 2degrees a další, musí prověřit a schválit bezpečnostní agentura.

Pro operátora Spark to znamená zmíněný zákaz začít používat zařízení Huawei RAN v plánované síti 5G.

K takto významnému kroku proti čínským telekomunikačním společnostem se novozélandská vláda a služby odhodlaly po impulsu ze Spojených států. Tam je společnost Huawei vyřazena ze všech státních tendrů. V Austrálii je rovněž vyloučena ze státních zakázek, explicitně z vývoje sítí páté generace 5G.

Nejnověji zakročila proti Huawei – i když z poněkud jiného důvodu – Kanada, kde zatkli finanční ředitelku společnosti Meng Wan-čou. V USA totiž čelí obvinění, že porušovala západní sankce proti Íránu a embargo na obchod s Teheránem vyhlášené Spojenými státy.

Už před dvěma měsíci také kanadský premiér Justin Trudeau dostal dopis několika členů amerického Kongresu. Žádají, aby Kanada nedovolila využívat produkty Huawei ve svých bezdrátových sítích kvůli podezření, že by Číně mohly posloužit ke špionáži a vměšování.

Dostane firma v ČR prověrku?

Naopak v České republice několik státních zakázek získala a o další se uchází, včetně těch ve strategických úřadech a odvětvích. Firma letos dokonce požádala o prověrku Národního bezpečnostního úřadu. S ní se může účastnit výběrových řízení, v kterých by přicházela do styku s utajovanými skutečnostmi.

Nově podepsala se společností Huawei memorandum o porozumění o vývoji sítí páté generace (5G) firma PPF, vlastník rozsáhlé telekomunikační infrastruktury ve střední Evropě.

Telekomunikační a hardwarovou společnost Huawei založil v Číně bývalý důstojník lidové osvobozenecké armády – Žen Čeng-fej.

Huawei se stala před šesti lety největší společností na světě vyrábějící telekomunikační zařízení. Její zaměstnanci však byli několikrát obviněni ze špionáže a krádeže patentů. Ve Spojených státech vláda zakázala Huawei převzít společnost 3Com. Huawei se poté oficiálně vzdala snah proniknout na americký trh se síťovými komponenty.


Partnerem rubriky (Ne)bezpečná síť je ISECO.cz

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)