základní skupiny - skupina C, 6. kolo
11.12.2018 21:00 CET
1 : 0
(1:0)
Stadión:
Anfield, Liverpool

Reportáž

Drama až do konce nakonec vyznělo lépe pro Liverpool

Přímý souboj o účast v osmifinále Ligy mistrů mezi Liverpoolem a Neapolí nabídl podle očekávání atraktivní podívanou a postup měli na kopačkách oba zúčastnění. Lepším týmem byli sice domácí Reds, ovšem kromě trefy Mohameda Salaha se ve finální fázi hrozivě trápili a Neapol tak zůstávala ve hře až do samého konce. V druhé minutě nastavení tak mohl zařídit radost hostům střídající Milik, avšak v rozhodující chvíli brilantně zasáhl brankář Alisson a pomohl tak svému klubu k uhájení výhry 1:0 a setrvání v milionářské soutěži.

Hosté do utkání vstoupili solidně, ale i tak připadla první velká příležitost Liverpoolu. Robertsonův centr spadl přímo k nohám Mohameda Salaha, avšak egyptského forvarda zradilo zpracování a z výtečné pozice se tak ani nedostal k zakončení. Na opačné straně záhy mohl vstřelit klíčový venkovní gól Marek Hamšík, avšak po pasu Mertense z hranice pokutového území těsně přestřelil.

Pár minut nato nastal jeden z důležitých momentů utkání, neboť zákrok Virgila van Dijka na unikajícího Driese Mertense ohodnotil rozhodčí Skomina udělením žluté karty, byť opakované zákroky ukázaly, že nizozemský stoper po zasažení míče nepříjemně trefil kolíky i Mertensův kotník. I žlutá karta však pro Van Dijka znamená jednozápasový trest do prvního utkání jarní vyřazovací fáze.

Po jednadvaceti minutách se Sadiu Manému sice povedlo zblízka skórovat, ale jeho trefa byla obratem správně zneplatněna kvůli očividnému postavení mimo hru. V 34. minutě se už však Reds dočkali. Milnerova průniková přihrávka zaskočila Mária Ruie, čehož perfektně využil Mohamed Salah, odskočil i od bránícího Koulibalyho a navzdory výraznému úhlu propálil i brankáře Ospinu, jenž si lacině vyhlížejícím zákrokem nechal propadnout míč mezi nohama.

Liverpool tak docílil vedení 1:0, které bylo pro postup do osmifinále plně dostačující, a povinnost skórovat nyní přešla na Neapol. Domácí si však byli dobře vědomi, že inkasovaný gól by následně vyžadoval jejich přestřílení soupeře o dva góly, a tak neustávali v ofenzivním snažení i po změně stran. Gólová příležitost i do třetice připadla nezastavitelnému Salahovi, jenž se dostal k zakončení po dalším Ruiově lapsu v rozehrávce, avšak egyptská hvězda poslala ránu na přední tyč vedle.

I na přelomu hodiny hry byli liverpoolští střelecky aktivnější, avšak střely Firmina s Hendersonem bezpečně lapil Ospina a Milnerovi se z nebezpečné pozice nepovedlo svůj křižný pokus dostatečně zakroutit. Když pak proti kolumbijskému gólmanovi ztroskotali i Salah s Maném a Van Dijk z bezprostřední blízkosti přestřelil, museli se domácí strachovat i nadále při každém náznaku protivníkova útoku. Jedenáct minut před koncem mohl zchladit anglické příznivce José Callejón, k němuž propadl Insigneho centr, jenže španělský křídelník skákající míč nedokázal zkrotit a zamířil příliš vysoko.

Druhý gól večera již domácím zkrátka nebyl souzen, což jen potvrdila další zahozená tutovka Sadia Maného, který po Salahově nezištné pobídce minul odkrytou bránu takřka z hranice malého vápna. Neapolští tak stále zůstávali ve hře a v druhé minutě nastavení měli jedinečnou možnost uštědřit domácím neodvratný direkt. Střídající Milik si umně zpracoval vysoký nákop do šestnáctky a pohotově vypálil, jenže Alisson Becker stihnul včas vyběhnout, zmenšit polskému střelci střelecký úhel a předvést klíčový zákrok večera, díky němuž Liverpool uhájil výhru 1:0 a vydobyl tak druhou postupovou příčku ve skupině, zatímco na Neapol zbývá jen přesun do Evropské ligy.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (934)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele