Babiš zatím ve svazcích StB zůstane. Evropský soud odmítl jeho stížnost na Slovensko

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 11. 12. 2018 12:36
Evropský soud pro lidská práva odmítl stížnost premiéra Andreje Babiše na Slovensko. Obsah Babišovy stížnosti není znám, ale lze předpokládat, že si stěžoval na porušení práv v řízení před slovenskými soudy. Na ty se Babiš obrátil, aby bylo jeho jméno vymazáno ze seznamů StB, kde je Babiš veden jako bývalý agent. Informoval o tom týdeník Respekt.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Jakub Plíhal

Na evropský soud se premiér obrátil 14. června, když neuspěl s dovoláním k slovenskému nejvyššímu soudu.

Podle Respektu měl soud o nepřijatelnosti Babišovy stížnosti rozhodnout 20. listopadu. Babiš informaci potvrdil ČTK. "Jsem přesvědčen, že spor vyhraji, protože jsem nikdy žádnou spolupráci nepodepsal," reagoval v úterý Babiš.

Informace o odmítnutí Babišova podání by se podle Respektu měla objevit během několika týdnů. "Ano, takovou informaci mám. Usnesení nyní studují právníci. Právníci se vyjádřili, že spor nekončí a bude pokračovat na Slovensku, kde jsem několikrát soud vyhrál a ústavní soud ho z nepochopitelných důvodů zrušil," napsal Babiš Aktuálně.cz. 

Slovenská zástupkyně u Evropského soudu pro lidská práva Marica Pirošíková sdělila, že o výsledku Babišovy stížnosti nemá žádné informace. Odkázala na štrasburský soud. Pokud totiž soud zamítne stížnost z formálních důvodů nebo ji při předběžném přezkoumání označí za zjevně neopodstatněnou, slovenská vláda stížnost ani nedostane kvůli případnému vyjádření a nedozví se, že byla zamítnuta. Podle Pirošíkové takovým způsobem končí většina stížností.

České ministerstvo spravedlnosti na svém webu uvádí, že pro úspěšnou stížnost u Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) je kritické splnění podmínek přijatelnosti. Pokud je jejich nesplnění zjevné, soud stížnost zamítne bez toho, aby požádal žalovanou vládu o stanovisko. Stížnost musí přijít do šesti měsíců po vyčerpání všech vnitrostátních opravných prostředků a nesmí být již ESLP posuzována. Nepřípustné jsou mimo jiné i zjevně neopodstatněné stížnosti či podání zneužívající práva na stížnost.

Babiš je na Slovensku vedený v seznamu bývalých agentů StB. Po vstupu do politiky se Babiš u slovenských soudů snaží, aby jeho jméno bylo ze seznamu odstraněno.

"Když média řeknou, že jsem prohrál soud o StB, je to lež, protože jsem ten soud vyhrál. A vyhraju znovu. Do 15. června podám žalobu na Slovenskou republiku k Evropskému soudu pro lidská práva," řekl před časem Babiš. 

Babiš žaloval dle soudu nesprávnou instituci

Soudy kvůli údajné Babišově spolupráci s StB začaly v lednu 2012. Babiš tehdy podal u bratislavského soudu žalobu na Ústav paměti národa (ÚPN) kvůli archivním svazkům, podle kterých spolupracoval s StB.

Slovenské soudy nejprve rozhodly, že je Babiš uveden jako agent neoprávněně. Zvrat v případu ale nastal po loňském rozhodnutí slovenského Ústavního soudu. Zrušil původní rozhodnutí bratislavského krajského i nejvyššího soudu, které daly Babišovi za pravdu.

Ústavní soud tak učinil kromě jiného z důvodu, že žalovanou stranou neměl být Ústav paměti národa, který svazky StB na Slovensku spravuje.

V Česku je Babiš kritizován kvůli údajné spolupráci s StB některými opozičními politiky a tato kauza je i jedním z témat demonstrací proti Babišovi, které se v posledních dnech konaly v řadě českých měst.

Andrej Babiš ve střetu s Miroslavem Kalouskem v Poslanecké sněmovně

Babišovy kauzy poškozují Česko, tvrdí opozice

Kauzy Babiše podle opozice poškozují pověst České republiky v zahraničí, jeho pozici u voličů ale zřejmě neovlivní.  "Těch kauz je tolik, že volič je unavený a nevnímá míru jejich závažnosti," řekl  předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, Babišovi voliči mají podle něho premiéra za svrchovaného vládce.

Ani předseda STAN Petr Gazdík nečeká, že by úterní oznámení nějak otřáslo Babišovou domácí pozicí. "Jeho voličům to nevadilo dosud, nemyslím, že by v tom verdikt evropského soudu něco změnil," míní.

Předseda ODS Petr Fiala řekl, že premiérovy kauzy poškozují obraz Česka v zahraničí a zatěžují celou politiku. "Problém Babiš si nicméně musíme vyřešit doma. Porazit ho ve volbách," uvedl. Dodal, že nejbližší příležitostí jsou květnové eurovolby.

Video: Ani soud pro lidská práva by ten spor nemohl rozhodnout jinak, je přesvědčený člen slovenského Ústavu paměti národa Ondrej Krajňák:

Ani soud pro lidská práva by ten spor nemohl rozhodnout jinak, je přesvědčený člen slovenského Ústavu paměti národa Ondrej Krajňák. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy