Hlavní obsah

Je ostuda, že rozhoduje o osudu naší země. Europoslanci se pustili do Babiše kvůli StB

• Aktualizováno
Novinky, zpe

Co asi bude křičet teď? Je to ostuda. Europoslanci z opozičních stran se pustili do kritiky premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli tomu, že byl evidován u StB. Téma opět ožilo s rozhodnutím Evropského soudu pro lidská práva, který odmítl Babišovu žalobu na Slovenskou republiku ohledně jeho evidování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Článek

Babiš si stěžoval kvůli rozsudku, který odmítl jeho žalobu na neoprávněnost evidence ve svazcích StB. Podle serveru respekt.cz soud žalobu 20. listopadu zamítl pro „nepřijatelnost“. [celá zpráva]

„Andrej Babiš se už nálepky agenta StB nezbaví. Evropský soud pro lidská práva definitivně zamítl jeho stížnost. Je ostudou, že bývalý agent StB, který je navíc trestně stíhaný a čelí obřímu střetu zájmů, je v čele české vlády a rozhoduje o osudu naší země,“ komentoval verdikt předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil.

Další z europoslanců Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se řečnicky zeptal, jestli Babiš rozhodnutí soudu označí za kampaň, účelovku či spiknutí, anebo zda za to může Miroslav Kalousek (TOP 09).

Podobně se vyjádřil europoslanec Stanislav Polčák (STAN). „Pokud premiér Babiš před časem vykřikoval, že to u soudu ve Štrasburku vyhraje, musím se ptát, co asi bude křičet teď? Něco o zpolitizovaném mezinárodním soudu?“ tázal se Polčák.

Premiér podle něj „ve snaze okecat svou roli ve svazcích StB“ neváhal použít nástroj dosud nevídaný – zažalovat celý sousední stát. Polčák podotkl, že by slovenský premiér Peter Pellegrini mohl chtít po Babišovi omluvu.

Piráti připomínají i Babišův střet zájmů

„Dnešní rozhodnutí Evropského soudu potvrzuje, a i na evropské úrovni upozorňuje, že český premiér je bývalým spolupracovníkem STB. Tím však v této chvíli pozornost evropských úřadů vůči kontroverzní osobě českého premiéra nekončí. Evropská komise i Evropský parlament se totiž v těchto dnech obsáhle zabývají druhou závažnou kauzou spojenou s premiérem, a tedy střetem zájmů premiéra i pana Tomana (ministra zemědělství za ČSSD Miroslava Tomana – pozn. red.), kteří při čerpání dotací pro své podniky porušují nařízení EU o střetu zájmů,“ uvedl v reakci předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

„Právě proto jsme již v srpnu zahájili komunikaci s evropskými komisaři o problematickém čerpání dotací v souvislosti s vrcholnými politiky ČR. Cíl je totiž jediný – ušetřit veřejné prostředky a prosadit spravedlivou dotační politiku bez zneužívání střetu zájmů a bez znevýhodňování malých a středních podniků,“ dodal Bartoš.

Fiala: Problém Babiš si musíme vyřešit doma

Na to, že kauzy premiéra Babiše poškozují obraz země, upozorňuje i předseda ODS Petr Fiala. „Kauzy premiéra Babiše poškozují obraz země v zahraničí a zatěžují celou politiku. Problém ‚Babiš‘ si nicméně musíme vyřešit doma. Porazit ho ve volbách. Nejbližší příležitostí budou volby do Evropského parlamentu,“ uvedl v SMS Novinkám Fiala.

Babiš k verdiktu soudu Novinkám řekl, že pravda je na jeho straně a je přesvědčen, že nakonec vyhraje, protože žádnou spolupráci nepodepsal. Už před nějakým časem se nechal slyšet, že se bude klidně soudit celý život.

Reklama

Výběr článků

Načítám