Skladatelskou soutěž České filharmonie vyhrála Vöröšová, její díla hraje Berg

ČTK Kultura ČTK, Kultura
11. 12. 2018 12:53
Vítězkou skladatelské soutěže České filharmonie se stala Jana Vöröšová za kompozici nazvanou Písně vrbovýho proutku pro soprán a orchestr. Výsledky byly vyhlášeny v pondělí večer v pražském kině Lucerna.
Zleva vítězové soutěže Jana Vöröšová a Matouš Hejl, dramaturg Josef Třeštík, skladatel Miroslav Srnka a ředitel České filharmonie David Mareček.
Zleva vítězové soutěže Jana Vöröšová a Matouš Hejl, dramaturg Josef Třeštík, skladatel Miroslav Srnka a ředitel České filharmonie David Mareček. | Foto: Česká filharmonie, Petr Kadlec

Filharmonie vypsala druhý ročník soutěže u příležitosti 100. výročí založení samostatného Československa pro české a slovenské autory, kteří k datu výročí nedosáhli věku 40 let. V prvním kole se sešlo 57 platných přihlášek, z nich porota vybrala tři finalisty - Adriána Demoče, Matouše Hejla a Janu Vörösovou. Všichni tři získali od České filharmonie objednávku na vytvoření nové orchestrální skladby.

O finálním pořadí vítězů pak rozhodla porota druhého kola. Za Vöröšovou skončil na druhém místě Hejl se skladbou Crossings a třetí byl Adrián Demoč (Neha. Adagio pre Orchester). Všechny tři kompozice Česká filharmonie provede do konce příštího roku.

Osmatřicetiletá Jana Vöröšová studovala skladbu u Bohuslava Řehoře na Pražské konzervatoři a posléze u Václava Riedlbaucha na HAMU, později absolvovala pobyt v Paříži nebo stáž v Bruselu, kde se seznámila s moderními technologiemi elektronicky zpracovávaného zvuku.

Její skladby již byly uvedeny na festivalech v Česku, Slovensku, Itálii či Francii. Dnes již neexistující přehlídka Pražské premiéry roku 2007 zařadila dílo Vöröšové nazvané Bouillon, provedení tohoto písňového cyklu se zhostily Daniela Smutná a Kateřina Englichová.

Nejvíce děl Vöröšové ale mohli slyšet abonenti českého Orchestru Berg, který se specializuje na moderní a soudobou tvorbu. Od roku 2004 ve světové premiéře zahrál pět jejích skladeb - orchestrální kompozici na motivy Swiftova klasického románu Gulliverovy cesty či zatím naposledy roku 2015 skladbu Slyšíš ty ptáky, kterou inspiroval autorčin oblíbený básník Ivan Wernisch.

Oznámení vítěze skladatelské soutěže Česká filharmonie včera spojila s předpremiérou filmového dokumentu o loni zesnulém šéfdirigentovi Jiřím Bělohlávkovi - právě ten soutěž pro mladé autory roku 2014 inicioval.

Dokument Když já tak rád diriguju... měl předpremiéru včera v pražské Lucerně.
Dokument Když já tak rád diriguju... měl předpremiéru včera v pražské Lucerně. | Foto: Česká filharmonie, Petr Kadlec

Snímek nazvaný Když já tak rád diriguju… vznikal v průběhu Běhlohlávkových dvou posledních let u orchestru. Před kamerou vystupuje i dirigentova žena Anna Fejérová, tvůrci rovněž dostali přístup k rodinným záběrům natočeným přímo Bělohlávkem. "Je to Jiří, jak ho známe," podotkl k dokumentu ředitel České filharmonie David Mareček.

Kromě něj byli tvůrci v kontaktu s Bělohlávkovými přáteli, například malířem Jiřím Vovsem, kolegy Semjonem Byčkovem a Simonem Rattlem a bývalými studenty Jakubem Hrůšou či Tomášem Hanusem.

Bělohlávek ve filmu mluví o svých slavných předchůdcích na postu šéfdirigenta České filharmonie, vlastních začátcích, vztahu k hudbě a dirigování či své rodině. Film uvede Česká televize v zatím blíže neupřesněném termínu.

Jiří Bělohlávek zemřel loni 31. května ve věku 71 let. Úmrtí někdejšího šéfa proslulého londýnského Symfonického orchestru BBC hudebníci a další osobnosti z Česka i zahraničí označili za velkou ztrátu. Zprávu o jeho smrti přinesly všechny světové agentury. Bělohlávek zesnul po dlouhé těžké nemoci, s níž statečně bojoval a do konce dubna plně dirigoval v Londýně, Rotterdamu, Mnichově a samozřejmě Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy