Hlavní obsah

Elektromobil Jaguaru vzplál bez zjevného důvodu

Rumpt, Nizozemsko

Jaguar I-Pace nejmenovaného nizozemského majitele v noci na pátek minulého týdne vzplanul zaparkovaný před domem. Požár zachvátil jen přední část vozu, ale zcela ji zničil. Příčina požáru je předmětem vyšetřování.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Jaguar I-Pace (ilustrační foto).

Článek

Hasiči podle nizozemského webu Autobahn, který o události zpravuje, přijali oznámení o hořícím autě ve 2.40 v pátek minulého týdne. Když přijeli na místo, bylo už pro nebohý jaguar pozdě. Ukazuje to fotka pořízená po uhašení.

Proč vůz začal hořet, není známo; I-Pace má, jako většina podobných elektromobilů, baterie v podlaze, nikoliv pod přední kapotou. Není ani jasné, zda byl vůz v té době  připojen na nabíječku.

Automobilka Jaguar vůz získala do svého vlastnictví a ve spolupráci s úřady příčinu vyšetřuje. Jedná se o první zveřejněný požár tohoto modelu ze zhruba pěti tisíc kusů, které značka již stihla dodat zákazníkům.

Není to první požár elektromobilu, se kterým si automobilka neví rady

Požár auta není nic příjemného, ale když k němu dojde po těžké nehodě či za jízdy v důsledku závady, není to ani nic nenormálního. Právě v souvislosti s nehodami vozů Tesla, po kterých začala hořet lithium-ionová baterie, se hovořilo o tom, zda nejsou elektromobily z tohoto hlediska nebezpečnější než konvenční auta, ale statistiky nic takového nepotvrdily.

Pokud ale k požáru dojde bez zjevné příčiny, může to znamenat zásadní problém. Tenhle jaguar není první auto, jehož část lehla popelem, aniž by bylo jasné proč. V červnu letošního roku za jízdy samovolně vzplanula tesla. Automobilka tento incident stále vyšetřuje. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám