Česko a Francie pozvaly na snídani disidenty

Výroční snídaně s disidenty

Česko a Francie pozvaly na snídani disidentyNOVÉ
Snídaně s disidenty, které se účastnil i ministr zahraničí Tomáš Petříček a francouzský velvyslanec Roland Galharague Foto:

Foto: Twitter/ Velvyslanectví Francie v ČR - La France à Prague

1
Domov
Echo24
Sdílet:

Česko a Francie v úterý společně pořádají na různých místech světa snídaně s místními bojovníky za lidská práva a demokracii. Akce se koná při příležitosti 30. výročí snídaně někdejšího francouzského prezidenta Françoise Mitterranda s československými disidenty. Podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je cílem akce podpořit disidenty v nesvobodných zemích.

Petříček připomněl, že snídaně Mitterranda s disidenty podpořila československou opozici proti komunistickému režimu a přispěla k sametové revoluci v roce 1989. „Vyjádření podpory lidem hájícím lidská práva a svobodu zůstává stejně důležité dnes, vědomí vlastní historické zkušenosti nás k tomu zavazuje,“ řekl ministr.

Za nejvhodnější připomínku snídaně Mitterranda s disidenty proto považuje nadále podporovat bojovníky za lidská práva a za svobodu ve světě. Česko a Francie proto společně pořádají na svých zastupitelských úřadech snídaně obdobné té z roku 1988. Na francouzské velvyslanectví v Praze dorazili disidenti z Běloruska, Ázerbájdžánu, Barmy, Vietnamu či Kuby.

Snídaně s místními disidenty se uskuteční na ambasádách Česka nebo Francie v Arménii, v Barmě, v Moldavsku, v Rusku nebo na Kubě. „Nabízíme naši podporu do míst, kde jsou lidé za svobodné vyjadřování názorů či kritiku vlády stále vězněni nebo pronásledováni,“ řekl Petříček.

Ministr uvedl, že úterní akce je součástí politiky na ochranu lidských práv, kterou Česko považuje za důležitou součást své zahraniční politiky. Kromě toho ministerstvo na příští rok vyčlenilo peníze ze svého rozpočtu na podporu občanské společnosti a svobodných médií v zemích, kde jsou lidská práva porušována. Podle Petříčka musí Česko pomáhat obhájcům lidských práv dlouhodobě a musí být i připraveno nabídnout zahraničním disidentům politický azyl.

Francouzský velvyslanec v Česku Roland Galharague uvedl, že se ve světě dosud nepodařilo zlepšit stav lidských práv natolik, jak si představovali účastníci snídaně před 30 lety. „Problémy, které existovaly před 30 lety, existují i dnes. Otázka je, jak efektivně hájit lidská práva v současné době,“ řekl. Vyzval demokratické země, aby naslouchaly disidentům, kteří jsou ve svých státech utlačováni.

Na úterní akci na francouzské ambasádě dorazili i tři účastníci snídaně s Mitterrandem z roku 1988: někdejší čeští disidenti Petr Uhl a Václav Malý a bývalý diplomatický tajemník francouzského prezidenta Jean Musitelli. Někdejší Mitterrandův tajemník řekl, že akce z roku 1988 byla něčím výjimečným a vycházela z tehdejšího geopolitického kontextu, kdy začínal oslabovat sovětský blok. Nynější doba je podle něj jiná, to ale neznamená, že by se demokratické země neměly zasazovat o disidenty v nedemokratických režimech. Symbolické akce podobné té dnešní podle něj mohou na situaci dnešních bojovníků za lidská práva upozornit.

Úterní snídaně s disidenty kritizoval účastník akce z roku 1988 Karel Srp. Podle něj francouzská ambasáda i ministerstvo zahraničí parazitují na práci svých předchůdců.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také: Snídaně, která vešla do dějin. Před 30 lety Mitterrand pohostil české disidenty

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články