Hlavní obsah

Prazdroj stahuje soudky s pivem. Mohou puknout kvůli kvasinkám

• Aktualizováno
Novinky, tov, bož

Plzeňský Prazdroj stahuje z trhu dvě šarže pětilitrových soudků piva Pilsner Urquell s datem minimální spotřeby 6. 3. 2019. Do piva se dostaly nežádoucí kvasinky a může dojít k porušení obalu, informoval v úterý pivovar.

Foto: Plzeňský Prazdroj

Upozornění se týká výhradně malých 5litrových soudků značky Pilsner Urquell, a to šarží L9 249 a L9 250 s datem minimální spotřeby 6. 3. 2019. Informace je uvedena na horním víku soudků.

Článek

„Produkt je zdravotně nezávadný, kvasinky se do soudků dostaly v průběhu jejich plnění na stáčecí lince kvůli technické závadě, a to ze vzduchu, kde jsou běžně přítomny. Jedná se o druh, který se běžně používá v potravinářské výrobě, v balení však není žádoucí,“ uvedla firma. Kvasinky se do piva dostaly zřejmě vlivem netěsnosti při stáčení, doplnila.

U některých soudků z uvedené šarže může vlivem činnosti kvasinek dojít k porušení obalu, deformaci či k prasknutí obalu, případně k uvolnění plastových částí a následnému vytečení či vystříknutí piva.

Podle zkušeností Prazdroje je většina soudků k dnešnímu dni již spotřebiteli zkonzumována, společnost se přesto rozhodla vzhledem k nadcházejícímu období vánočních oslav spotřebitele veřejně informovat, aby minimalizovala případné nepříjemnosti spojené s vytečením piva.

Zvyšuje se i obsah alkoholu

Upozornění se týká výhradně malých 5litrových soudků značky Pilsner Urquell, a to šarží L9 249 a L9 250 s datem minimální spotřeby 6. 3. 2019. Informace je uvedena na horním víku soudků.

Podle pivovaru dochází vlivem dokvašování i ke zvyšování obsahu alkoholu v pivu.

Plzeňský Prazdroj byl založen roku 1842. Sdružuje pivovar Plzeň, pivovar Radegast a pivovar Velké Popovice. Vlastníkem je japonská společnost Asahi, předtím šlo o dceřinou společnost britského koncernu SABMiller.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám