Osobnostmi roku časopisu Time jsou "Strážci". Zavraždění nebo zatčení novináři

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
Aktualizováno 11. 12. 2018 16:21
Časopis Time v úterý oznámil, kdo tento rok získal jeho titul Osobnost roku. Letos se na čtyřech různých titulních stranách objevili novináři. Ať už zavraždění kvůli své práci, zadržení nebo jinak perzekvovaní. Magazín je označuje jako "Strážce".
Osobnosti roku 2018 podle časopisu Time.
Osobnosti roku 2018 podle časopisu Time. | Foto: Reuters

Konkrétně jde o saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího, skupinu amerických žurnalistů z listu Capital Gazette, jejichž kolegové zemřeli v srpnu po střelbě v Marylandu, filipínskou novinářku Marii Ressaovou a dvojici reportérů agentury Reuters, kteří jsou vězněni v Barmě.

Chášukdží, který psal pro americký deník The Washington Post a ve svých textech kritizoval saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána, byl začátkem října na konzulátu své země v Istanbulu brutálně zavražděn. Rijád dva týdny tvrdil, že novinář odešel z konzulátu živý, později ale přiznal, že byl zavražděn.

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) tvrdí, že objednavatelem činu byl korunní princ.

"Statný muž se šedivou bradkou a laskavým vystupováním se odvážil nesouhlasit s vládou své země. Řekl světu pravdu o brutalitě (vlády) vůči těm, kteří by promluvili. A byl za to zabit," napsal v úvodu časopis Time o saúdskoarabském novináři.

Magazín také ocenil filipínskou reportérku Ressaovou, která zdokumentovala protidrogové tažení prezidenta Rodriga Duterteho. Podle ochránců lidských práv bylo během policejních zásahu na Filipínách zabito na 12 tisíc lidí.

Dva barmští novináři, osmadvacetiletý Ťjo Sou U a dvaatřicetiletý Wa Lone, zase psali o tématu pronásledovaného muslimského menšinového etnika Rohingů.

 

Právě se děje

Další zprávy