Jakub Dvořák
11. prosince 2018 • 17:45

Posila Sparty Karlsson o selhání v Anglii: Trenér řval, že jsem idiot

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do Sparty přichází se slušnou vizitkou. Produktivita (29 zápasů/10 gólů a 6 asistencí) Davida Moberga Karlssona ve švédském IFK Norrköping je slušná. Čtyřiadvacetiletý křídelní hráč má však za sebou i těžší kariérní období. Před pěti lety zkoušel prorazit v anglické Premier League. V dresu Sunderlandu však tehdy, kvůli špatnému přístupu, tvrdě narazil.



Bylo mu devatenáct a myslel si, že mu patří svět. Když v roce 2013 nakoukl David Moberg Karlsson do šatny anglického Sunderlandu, která se hemžila několika známými jmény (Jordan Pickford, Fabio Borini, Wes Brown, ale i český reprezentant Ondřej Čelůstka), vůbec si z toho nedělal hlavu.

Zatímco ostatní hráči šlapali a přijímali třeba i kritiku trenéra, talentovaný Švéd, za kterého Sparta nyní zaplatila přes 30 milionů korun, si jel po svém. A zpětně uznal, že to byla jedna z jeho největších životních chyb.

„Ať už vás potká cokoliv, musíte prostě sklopit hlavu a jet naplno. Nemůžete vyvádět jen proto, že věci nejsou podle vás. I když vám trenér řekne, že jste idiot, nesmíte na to myslet, jinak vás to semele,“ vzpomínala v březnu čerstvá sparťanská posila v rozhovoru pro web Fotbollskanalen na angažmá na Ostrovech.

Karlsson tehdy neměl v Sunderlandu skutečně na růžích ustláno. S prvním týmem vydržel na lavičce pouze první tři kola, zbytek sezony strávil v rezervě či na tribuně. Vysvobozením nebylo ani hostování ve skotském Kilmarnocku.

„Tehdy se A-týmu ujal trenér z rezervy a první věc, kterou mi řekl, bylo, že na první tým jsem až moc špatný a jdu do béčka,“ vyprávěl Karlsson serveru Offside. „Přitom jsem byl před sezonou v kontaktu s Tottenhamem a myslel jsem si, že jsem přece king. Tak jsem mu tehdy odsekl, že jemu nikdo nepřeje. Jemu, klubové legendě, která odehrála v Sunderlandu přes 400 zápasů,“ kroutil s odstupem času švédský fotbalista hlavou.

Švédský záložník David Moberg Karlsson se stal první zimní posilou Sparty
Švédský záložník David Moberg Karlsson se stal první zimní posilou Sparty

Svým chováním tehdy rozpoutal válku, která pro něj nedopadla dobře. Reakce od dočasného trenéra „Black Cats“ na sebe dlouho nenechala čekat.

„Mentálně mě zlomil. Doslova mi řekl, že ze mě nikdy nic nebude. Například neměl problém stopnout trénink, když se mi nepodařila přihrávka. Všechny zastavil a křičel: Máme tu hráče za dva miliony liber a on neumí ani zpracovat balon!“

Karlssona se tehdy snažil podržet alespoň krajan Sebastian Larsson, který mu radil, aby se na válčení s trenérem vykašlal. To však v jeho myšlenkách nepřipadalo v úvahu.

„Měl jsem v hlavě zatemněno. V duchu jsem si říkal, jak se mám na hřišti rvát za někoho, kdo přerušuje tréninky a říká o mně, že jsem idiot? Ať jde k čertu... Dnes toho velmi lituji,“ přiznal rodák z Mariestadu.

Že je chyba především na jeho straně, pochopil Karlsson až po návratu do Skandinávie. Nezvolil však rovnou Švédsko, ale angažmá v dánském Nordsjaellandu.

„Tam mi došlo, že všechny moje rozruchy byly mojí velkou nevýhodou. Přál jsem si, aby mi tohle došlo dřív, než se to v Sunderlandu pokazilo. Dnes jsem naštvaný, když vidím mladé hráče chovat se, jako já před lety a snažím se jim vysvětlit, co jsem já tehdy nechápal,“ dodal Karlsson.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud