Horáček odhalil pikantnosti ze zákulisí prezidentské kampaně: Na velkoplošnou obrazovku s Drahošem se díval jeden člověk. Vítačka Vášáryová nám ubírala hlasy...

11.12.2018 18:55

REPORTÁŽ Máme na víc. Předpremiéru dokumentu s tímto názvem, o posledních prezidentských volbách, viděli v pondělí večer diváci v libereckém kině Varšava. Hlavním hrdinou dokumentu byl Michal Horáček. Natočil ho Robert Kvapil. Oba byli projekci přítomni a po ní debatovali s diváky. „Dalo se to vyhrát. Ve druhém kole se začíná znovu. Obávám se, že těch čtrnáct dní nebylo dobře využitých. Nestačí být proti Zemanovi, ale být pro něco. Nemůže vyhrát nic a nevím,“ poměrně ostře zkritizoval Jiřího Drahoše. Naopak pochválil Pavla Fischera či Marka Hilšera. K vítězství Miloše Zemana řekl: „Ve druhém kole ho volily dva miliony osm set padesát tři tisíc lidí. To není žádná poblázněná skupina lidí. Jakkoliv se nám to nelíbí, musíme to přijmout. Přijímáme tím demokracii.“

Horáček odhalil pikantnosti ze zákulisí prezidentské kampaně: Na velkoplošnou obrazovku s Drahošem se díval jeden člověk. Vítačka Vášáryová nám ubírala hlasy...
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Michal Horáček na besedě v Liberci

Michal Horáček krátce vystoupil už před začátkem filmu. „Když jsme chodili se školou do kina, většinou na začátku vystoupil nějaký mudrc, který nám vysvětlil, co si máme o tom filmu myslet. Což považuji dnes za velké trauma,“ konstatoval. O dokumentu, který na diváky právě čekal, řekl: „Byl zvláštní v tom, že režisér Kvapil byl součástí týmu. To znamená, že měl přístup ke všemu. Mohl točit, co chtěl a já jsem mu do toho nemluvil, myslím, že nemá cenu něco skrývat,“ vysvětlil známý textař. Režisér Kvapil tak podle něj dostal unikátní příležitost. „Sestříhali si to a udělali, jak chtěli,“ upozornil. Liberec získal předpremiéru filmu i proto, že – jak prozradil Petr Dvořák, šéf Horáčkovy kampaně v Libereckém kraji – právě v tomto regionu uspěl Horáček nejlépe. Úplně poprvé ho však diváci mohli vidět na jihlavském filmovém festivalu. Do běžné projekce jde koncem ledna.

Po filmu následovala debata Horáčka a Kvapila s diváky. Horáčkovou motivací, proč šel do prezidentských voleb, bylo, aby byl poražen současný prezident Miloš Zeman, jehož politické směřování se mu nelíbí. Mohl ale současného prezidenta někdo porazit? „Dalo se to vyhrát,“ domnívá se Horáček. Připomněl, že šlo vlastně o dva souboje, první a druhé kolo. „Ve druhém kole se začíná znovu. Obávám se, že těch čtrnáct dní nebylo dobře využitých. Nestačí být proti Zemanovi, ale být pro něco, říci, co chce on sám. Nemůže vyhrát nic a nevím,“ poměrně ostře kritizoval taktiku, kterou zvolil Zemanův protikandidát Jiří Drahoš.

Hezké gesto Hilšera. Drahoš mluvil, ale nic neřekl

V souvislosti s Drahošem je ostatně ve filmu ze zákulisí prezidentské kampaně vidět moment, kdy tým Horáčka zjistí, že „Praha si vybrala Drahoše“. Což vyvrcholilo tím, že při akci Festival svobody k 17. listopadu na Václavském náměstí mohli na pódiu vystoupit Jiří Drahoš, Marek Hilšer a Pavel Fischer. Horáčka odmítli. V médiích se pak psalo, že údajně nesplňuje hodnoty 17. listopadu, což byl paradoxní důvod, protože Michal Horáček se listopadu 1989 aktivně zúčastnil. Podle Horáčka si ho však na akci nepřáli sponzoři Drahošovy kampaně, kteří přispěli i na tuto akci. O to více ocenil gesto protikandidáta Marka Hilšera, který mu nabídl ze svých tří minut polovinu. „To bylo od něj hezké gesto v takové chvíli, kdy o něco jde. To pak člověk takového člověka ocení,“ pochválil. Pozitivně se vyjadřoval i o Pavlu Fischerovi, jenž nakonec obsadil bronzovou pozici. „Má velké povědomí o mezinárodních vztazích, byl velvyslancem ve Francii.“ Ale i o Vratislavu Kulhánkovi, který nakonec skončil v prvním kole. „Má za sebou léta práce ve velkých projektech.“

Anketa

Je Miloš Zeman vlastizrádce?

5%
95%
hlasovalo: 19417 lidí
„Upřímně řečeno, Jiří Drahoš mi moc sympatický nebyl. Žádný rozhovor s ním vlastně nenastal. On sice mluvil, ale vlastně nic neřekl,“ prozradil Horáček. O to více vynikne, že hned po vyhlášení výsledků prvního kola, kdy sám skončil v poli poražených na čtvrtém místě, ani vteřinu neváhal a Jiřího Drahoše veřejně podpořil. Nejen to. Pomáhal mu i pak v kampani. Těsně po skončení prvního kola věřil, že se dá Miloš Zeman porazit. Kdy tuto víru ztratil? „Byly to tři dny před druhým kolem. Jel jsem s Jiřím Drahošem do Brna a Ostravy. Na setkání přišli jen přesvědčení voliči. Ti by spíše měli být v té chvíli v terénu a přesvědčovat nerozhodnuté,“ domnívá se.

Navíc v Ostravě ho zarazila další věc. „Očekávali asi zájem hodně lidí. Organizátoři proto nainstalovali na náměstí velkoplošnou obrazovku. Díval se na ni jediný člověk. Policista,“ povšiml si Horáček. V ten večer probíhala v televizi Nova prezidentská debata. Kromě moderátora v ní však vystupoval jen prezident Zeman. Vedle něj kamera zabírala prázdnou židli. Jiří Drahoš na ní neseděl. „Hned ten večer jsem za ním šel a řekl, že je to velká chyba. Ale nepřijal to,“ prozradil. „Bez boje se vyhrát nedá,“ dodal.

Celkově byl podle něj prezidentský souboj zvláštní, protože nemohl útočit na protikandidáty, aby jim neuškodil. „Každý z nich totiž mohl postoupit do druhého kola proti Miloši Zemanovi. Takže jsme byli skoro kamarádi. To je divné, že? Takhle se politika nedělá. Byla to zvláštní situace," dodal Horáček.

Smrskla se naše politika na souboj bonmotů?

Horáček přemýšlel, kde se stala chyba v jeho kampani. „Objel jsem několikrát republiku. Setkal jsem se s mnoha zajímavými lidmi. Možná mě i mnozí z nich volili. Nelituji toho. Ale je jasné, že daleko efektivnější je vystoupit ve správný čas – pár dní před volbami – v televizi, kde to vidí miliony diváků,“ uvědomuje si. Podle interních průzkumů veřejného mínění mu vyšlo, že mu hlasy ubírá i členka jeho týmu – herečka a diplomatka Magda Vášáryová, která má mezi lidmi pověst „vítačky“. „Věděli jsme to. Asi by pochopila, kdybych jí to vysvětlil. Nechtěl jsem to však udělat. Jednak jsem se pro ni rozhodl a podali jsme si ruku na spolupráci. A pak – pomáhala mi. Neradila mi s migrací, ale se státy V4. Má velké diplomatické zkušenosti, leccos jsem se dozvěděl. Z hlediska kampaně to možná byla chyba, ale z pohledu morálky a vnitřního přesvědčení bych to udělal znovu,“ vysvětlil.

Zklamáním pro něj byly prezidentské debaty. „Hodně jsem se na ně připravoval, naučil se spoustu údajů a pak na ně nikdy nepřišla řeč,“ konstatoval. Například v debatě Zemana s Drahošem ho zarazilo, že se čtrnáct minut vyplácalo na zákaz kouření v restauracích. „Když přišla otázka skutečně na vážné téma – například na Evropskou unii – řekli nám, máte na to třicet vteřin. Co chcete říci za tu dobu? To abyste měl připravené nějaké bonmoty. Smrskla se naše politika na souboj bonmotů?“ otázal se.

I když se nám to nelíbí, musíme výsledky voleb přijmout. Přijímáme tím demokracii

Naopak jeho se otázal jeden z diváků: „Máme prezidenta, který patří spíše do sociálního ústavu než na Hrad, a premiéra, který patří do tepláků. Půlka národa je s nimi, půlka proti nim. Co dál?“ Horáček v odpovědi zdůraznil, že Zemana ve druhém kole volily dva miliony osm set padesát tři tisíc lidí. „To není žádná poblázněná skupina lidí. Jakkoliv se nám to nelíbí, musíme to přijmout. Přijímáme tím demokracii,“ je přesvědčen. „A co dál. Volte příště, koho chcete a musíme doufat, že tentokrát vyhraje naše strana,“ zadoufal. Podle něj měl udělat gesto i poražený finalista Jiří Drahoš a Miloši Zemanovi měl k vítězství poblahopřát. „Lidé by to ocenili. Jestliže chceme být demokraty, tak to měl udělat. On by strašně vyrostl. Člověk, který prohrál, a dokázal se s tím smířit,“ domnívá se.

Divačku zajímalo, zda půjde do dalšího prezidentského souboje. Horáček odvětil, že nepůjde. „Nastolil jsem svoji vizi úplně nezávislého kandidáta, kterého nikdo neplatil, nebyl nikomu zavázán. Druhá věc byla naprostá transparentnost. Dostal jsem necelých deset procent. Dal jsem tomu, co jsem měl. Víc ze sebe dát nemohu,“ vysvětlil. A kdo tedy bude podle něj kandidovat příště? „Budoucnost je nepředvídatelná, za tři a půl roku se může stát spousta věcí. Nedá se předvídat,“ uvedl Horáček, a protože přímotopy v syrově zařízeném kině už před drahnou dobou přestaly fungovat, debata se nachýlila k závěru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …