Miloš Zeman v ruské televizi zopakoval, že sankce nefungují. A nastoupil Marek Benda: Navrhuje tedy okamžité odvetné opatření?!

11.12.2018 20:16

ROZHOVOR Nejdéle sloužící poslanec v historii České republiky Marek Benda (ODS), syn disidenta a někdejšího předsedy KDS Václava Bendy, se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k čerstvým výrokům prezidenta Miloše Zemana pro ruskou televizní stanici NTV. Benda Zemana kritizuje především za výrok, že sankce nic neřeší. „Nakonec pád východního bloku, respektive Říše zla, což už asi Miloš Zeman trochu zapomíná, souvisel s tím, že Západ uvalil velmi tvrdé sankce,“ upozorňuje Benda. Ke dvěma silným osobnostem v rámci EU, za které Miloš Zeman považuje Viktora Orbána a Sebastiana Kurze, by Marek Benda přidal ještě Mattea Salviniho.

Miloš Zeman v ruské televizi zopakoval, že sankce nefungují. A nastoupil Marek Benda: Navrhuje tedy okamžité odvetné opatření?!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Prezident Miloš Zeman poskytl rozhovor ruské televizi NTV. Je správné, že se prezident Zeman vyjadřuje mimo jiné i k české vnitropolitické situaci pro ruské publikum?

Já jsem ten rozhovor neviděl, na ruskou televizi nekoukám, čtu jenom komentáře. Zdá se mi to všechno dost strašidelné, ale to, že se Miloš Zeman vyjadřuje do ruské televize, přece není nic překvapivého.

Anketa

Je ostuda, že se Česko nepřipojilo k migračnímu paktu OSN?

2%
98%
hlasovalo: 16731 lidí

Miloš Zeman v rozhovoru uvedl, že jej velmi těší, že Itálie vystoupila proti sankcím uvaleným na Rusko. Jako příklad neefektivnosti sankcí uvedl Kubu, na kterou byly uvaleny půl století. „Sankce jsou vždy zbytečné. Ničemu nepomáhají, naopak poškozují obě strany, ne jen jednu. Z ekonomického i z politického hlediska,“ uvedl Zeman. Má v tomto pravdu?

Určitě pravdu nemá, v mnoha případech sankce pomohly. Nakonec pád východního bloku, respektive Říše zla, což už asi Miloš Zeman trochu zapomíná, souvisel s tím, že Západ uvalil velmi tvrdé sankce a neumožňoval dovozy různých technologií a dalších věcí. Východ pak začal fatálně zaostávat. Samozřejmě, někdy jsou ty sankce efektivnější, někdy jsou méně efektivní, ale je to jeden z prostředků mezinárodního práva, který se běžně využívá. Je naprostý nesmysl říkat, že nefunguje.

Co tedy jiného Miloš Zeman doporučuje? Okamžité odvetné opatření? To je vždy vznešené, říci: ‚Toto opatření nefunguje.‘

Prezident Zeman dále uvedl, že V4 by do budoucna mohla v rámci EU řešit i ekonomické záležitosti jako jeden silný celek. Je taková představa reálná?

Já jsem pro maximální možnou spolupráci Visegrádské čtyřky, v tomto směru máme určitě řadu společných zájmů, ale že bych si myslel, že máme společné ekonomické zájmy výraznější, než máme třeba s Německem nebo s Rakouskem, to je složitější. Ty země mají jinou strukturu vývozu, jinou strukturu domácí poptávky.

Určitě máme koordinovat naše kroky, ale myslet si, že se tady vytvoří nějaký ekonomický celek, to pokládám za velmi iluzorní, to je reálné jen ve velmi dlouhodobém horizontu.

„Já jsem od začátku podporoval režim Bašára Assada. A byl jsem za to velmi tvrdě kritizován. Říkal jsem si, kdo je proti Assadovi? Tzv. Islámský stát. Takže pokud nechceme podporovat tzv. Islámský stát, musíme podporovat Assada,“ řekl Miloš Zeman. Je to logický postup, nebo je Assadův režim zločinný a měl by být odstraněn?

To nemá tak jednoduché odpovědi ano nebo ne. Režim Bašára Assada se zcela určitě dopustil celé řady fatálních provinění na svém obyvatelstvu. Použití chemických zbraní, masová střelba do demonstrantů, útoky ještě v době, kdy to nebyl souboj s Islámským státem.

Anketa

Je Miloš Zeman vlastizrádce?

5%
95%
hlasovalo: 19417 lidí

Současně jestli byl nejlepší nápad se ho pokoušet odstranit a co by nastalo po jeho konci, to je samozřejmě s otazníkem. Zažili jsme to v Libyi s Kaddáfím, to jsou prostě jiné společnosti. Myslet si, že v okamžiku, kdy odstraním diktátora, že mi tam naskočí demokracie, je naivitou Západu.

Stálo by tedy za to udržet Assada u moci i navzdory oněm chemickým útokům?

Zcela upřímně, to není na odpověď pro Parlamentní listy, ale na tříhodinový seminář, kde se asi ani nedobereme konce. Myslím si, že příliš jasné postavení Západu proti Assadovi, neschopnost se s ním domlouvat a vyjednávat, možná nebyla správná, ale současně nechci říct, že by měl být režim Bašára Assada držen, to tak rozhodně není.

Měli bychom si ale uvědomit, jaká je tam realita, a bohužel si nemyslím, že tam Západ a stejně tak Rusové, přinesli něco dobrého. Akorát se z té země stalo nekonečné válečné pole.

 „Jsem označován nejen za ruského agenta, čínského agenta, ale i agenta Izraele. Ve skutečnosti jsem pouze agent český, agent své země,“ řekl Miloš Zeman. Hájí podle vás dobře zájmy České republiky, nebo kope za „jiný tým“?

Miloš Zeman má zahraniční politiku výrazně odlišnou od té, která tady 28 let byla ve značné míře konsenzu, kdy jsme byli orientováni na Západ a nikdo o tom nepochyboval. S Ruskem se samozřejmě mluvilo, s Čínou také a to velmi opatrně. Miloš Zeman nastoupil se svou politikou „více azimutů“. Myslím, že se mu to podařilo přepólovat do té polohy, kdy ze Západu se s ním nebaví už téměř nikdo a nepřijme ho v Oválné pracovně ani Trump, kterému jako jediný držel palce, ale zato jezdí každého čtvrt roku do Číny, bez toho, aby to přinášelo nějaké výsledky. Obrázek si udělejte sami.

„Já jsem už dávno řekl, že v tomto smyslu EU připomíná tzv. Brežněvovu doktrínu. Ta také zaváděla „omezenou suverenitu“. Myslím, že minulé chyby by se neměly opakovat,“ uvedl v rozhovoru Miloš Zeman v reakci na výrok Angely Merkelové, že každá členská země EU by měla část své suverenity předat Unii. Je takové srovnání namístě?

Takové srovnání se objevuje opakovaně. My z východního bloku, kteří jsme to zažili, jsme možná opatrnější a citlivější, než ten Západ. Že si nemyslím, že by cestou záchrany Evropské unie, a jiné slovo už v aktuální situaci skoro použít neumím, bylo prohlubování integrace a odevzdávání suverenity, to si opravdu nemyslím. V tomto směru pokládám tento výrok Angely Merkelové za velmi nešťastný.

„Ať se dívám napravo, nalevo, dopředu či dozadu, silného lídra prostě nevidím,“ řekl Miloš Zeman s tím, že dnešní EU je prosta silných osobností a lídrů. Je to pravda?

Silní lídři vám vznikají buď ve společnostech, kde všechny ostatní lídry dokáží zlikvidovat, jako jsou právě různé totalitní a diktátorské režimy, nebo v situacích nějakých krizí. Myslet si, že někdo bude supersilný lídr v klidných a netěžkých časech, je trochu naivní. Je pravda, že dnes Evropská unie působí dojmem, že žádné silné figury nemá a buďto už jsou trošku okoukaní, nebo sílu udržet nedokážou…ale jak to bude za tři, za pět let, jak to bude po těchto jarních volbách do europarlamentu, se ještě uvidí.

Jako potenciální budoucí vůdce zmínil Viktora Orbána, nebo Sebastiana Kurze. Souhlasíte s těmito jmény, nebo vidíte ještě někoho jiného?

Určitě by se jich dala nalézt celá řada, Matteo Salvini je určitě zajímavé jméno, potom Poláci. Uvidíme, já myslím, že to je zase jen taková snaha Miloše Zemana přiblížit se tady Visegrádu. Ano, je to hezké je pochválit, jsou to dnes výraznější lidé, ale je to spíše proto, že dnes na tom Západě nikoho výrazného nevidíme. Ale třeba se někdo takový objeví.

Proč podle vás Miloš Zeman tak akcentuje ruské postoje? Když není ruský agent, tak proč to dělá?

To se více musíte ptát jeho. Já mám pocit, že to je Zemanovo intelektuálské třeštění, které se právě snaží vyvažovat a tvářit se, jak je spravedlivý a jak všem měří stejně. Neuvědomuje si ale, že měří stejně velmi odlišným režimům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…