Turistický spolek Lipenska: Novopecký starosta chce zlepšit komunikaci s občany

11.12.2018 22:28

Martin Hrbek, který je od října novým starostou Nové Pece se chce zaměřit na řešení problémů související s infrastrukturou obce. Chce zlepšit komunikaci s občany a také sem nalákat mladé lidi, kteří odsud odcházejí za prací. V plánu má také zajímavý investiční projekt.

Turistický spolek Lipenska: Novopecký starosta chce zlepšit komunikaci s občany
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

Nový starosta Nové Pece Martin Hrbek se chce v následujících měsících zaměřit na rozvoj infrastruktury obce, opravit rozvody vody a topení, vyřešit zásobování pitné vody v novopeckých osadách Bělá a Pěkná.

„Nejsou v dobrém stavu, je třeba udělat nové. K tomu máme v plánu opravit cesty, chybí nám byty k pronájmu. Rád bych sem nalákal nové, mladé lidi, kteří odsud v předchozích letech odešli i kvůli ztrátě zaměstnání,“ uvádí Hrbek, který je ve funkci od října tohoto roku, ale v problematice místní samosprávy není úplným nováčkem.

Pochází z Prahy. Na Jelenních Vrších, což je osada spadající pod Novou Pec má jeho rodina od roku 1987 chalupu, která je památkově chráněná a jeho otec Čestmír Hrbek tu společně s obcí zřídil muzeum Schwarzenberského plavebního kanálu, které je volně přístupné.

„Mám to tady moc rád, proto jsem se rozhodl kandidovat,“ uvedl. Hrbek byl lídrem kandidátky volebního sdružení Změna pro Novou Pec, získal nejvíc hlasů. Zástupce mu dělá předchozí první muž Nové Pece Jakub Koželuh, který byl poslední rok neuvolněný pro svou funkci a vykonával své občanské povolání.

„Musíme dohnat resty a zlepšit komunikaci obce vůči lidem,“ uvádí Hrbek, který před vstupem do politiky pracoval jako jednatel Technických služeb a Dřevovýroby, což je městská firma vyrábějící ze dřeva zahradní nábytek, ploty, ale i například psí boudy. Vedle toho ho částečně živila muzika, protože byl součástí středověké kapely s názvem Krless.

Nová Pec, kde žije asi 450 lidí byla dříve dřevařskou osadou, dnes se stejně jako ostatní obce této oblasti zaměřuje na turistický ruch, leží na trase mnohých cyklotras, cestovní ruch živí i mnohé zdejší lidi. Další velkou část místních zaměstnává těžba a zpracování dřeva.

„Je moc dobře, že se nový starosta chce zaměřit na infrastrukturu. Do Nové Pece, na jejímž území se také nachází národní park, přijíždí stále více turistů. Infrastruktura jako funkční vodovod, kanalizace a cestní síť je základ pro další rozvoj obce. Stejně jako na celém Lipensku je tu problém s bydlením pro zaměstnance, kterých je s rozvojem cestovního ruchu stálý nedostatek. Vždyť za posledních 13 let se z oblasti od Stožce po Rožmberk kvůli práci vystěhovala celá 1/3 obyvatel. To je alarmující a likvidační,” říká Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který se stará o rozvoj cestovního ruchu na území od Stožce po Rožmberk.

„V Nové Peci máme v plánu velký a velice náročný projekt, který přivítají všichni sportovci a příznivci kempování u Lipna. Zatím je vše ve fázi příprav a povolení, proto nechci víc prozrazovat,“ uzavřel starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…