Pes není dárek, pod stromeček nepatří. Útulky v Německu zakazují adopce před Vánoci

map map
12. 12. 2018 7:29
Psí útulky v Německu chtějí snížit počet zvířat, která skončí pod stromečkem jako nevhodný dárek a po Novém roce putují zpět do útulku. Zakazují proto adopce před Štědrým večerem. V Česku podobná praxe není běžná, přesto se najdou stanice, které umožní zájemcům odnést si domácího mazlíčka až začátkem ledna.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Zvířata jsou živé bytosti a mají potřeby a pocity, nehodí se jako vánoční překvapení, tvrdí berlínský útulek, jeden z největších v Evropě.

Stejně se k adopci staví například v Brémách, kde mají momentálně asi 500 zvířat a žádné z nich se po 18. prosinci nepodívá do nového domova. Nejde pouze o výstřelek ve velkých německých městech, k iniciativě se připojily desítky menších stanic po celé spolkové republice.

Problém podle ochránců spočívá v rozhodnutí lidí pořídit si psa na poslední chvíli. "Musí se na tom podílet celá rodina, nejde to brát na lehkou váhu," cituje zpravodajský web BBC Claudii Hämmerlingovou z berlínské organizace na ochranu zvířat.

Útulky však zůstávají otevřené, rodiny se můžou na zvířata přijít podívat a klidně si nějaké vybrat. Domů si ho odnesou ale až v lednu.

Zákaz se nelíbí všem, například organizace ve Velké Británii poukazují na to, že vánoční svátky jsou ideální dobou, kdy si na sebe pejsek a páníček můžou zvyknout. Zvíře totiž potřebuje čas, aby domov přijalo za svůj, a dny strávené s novým majitelem mu to ulehčí.

"Uzavření útulků v Německu může nahrávat i možnému většímu odběru psů z množíren, které toho mohou využít, a taková ochrana zvířat tak nemusí splňovat svůj účel," vysvětlují například chovatelé ze stanice v Dvoře Králové nad Labem.

Horší bývají letní prázdniny

Vánoční svátky jsou z hlediska množství nalezených zvířat tradičně krizové i v Česku. Podle Národního registru majitelů zvířat je počet opuštěných domácích mazlíčků po Štědrém dni srovnatelný s obdobím placení poplatků ze psů nebo s koncem prázdnin.

Nárůst počtu umístěných psů nebo koček neregistruje ani útulek brněnské městské policie. "S takzvanými živými vánočními dárky a jejich vracením se nesetkáváme," řekl tiskový mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Zvířata tu svěřují pouze přímým majitelům a před podpisem smlouvy je musí osobně vidět. 

Podobnou politiku dodržují i v jihočeském Táboře. "Nelze pejska jako dárek adoptovat, a to se netýká jen Vánoc, ale celého roku. Kdo chce psa, musí si pro něj do útulku osobně a zodpovědně si rozhodnout, zda péči o něj zvládne," vysvětluje Zdenka Fürst s tím, že zájemci si zvíře můžou odnést i před svátky. "Máme řadu krásných adopčních příběhů právě v této době roku," dodává.

Německému trendu příliš nerozumí ani v Dvoře Králové nad Labem. "Neznáme případ, kdy by si z našeho útulku někdo v tuto dobu adoptoval psa, kterého by po Vánocích vrátil," tvrdí Daniela Hoblová a Martin Antonín. 

Opačnou praxi ale razí Bouchalka v Buštěhradu. Tam končí s adopcemi dospělých psů 20. prosince, na štěňata mají stop stav již nyní. Zájemci si od nich mohou odnést zvířata nejdříve 2. ledna.

Řada center však poukazuje na trend, kdy se lidé zbavují domácích zvířat ještě před svátky. "Je to takový 'vánoční úklid', jak tomu říkáme. Pro psa z bytu je to problém, není zvyklý pobývat v zimě a u nás mu nic jiného nezbývá. Máme vyhřívané pouze boudy," říká Jaroslava Ježková z Centra pro zvířata v nouzi v Ústí nad Labem.

Podívejte se na video zvířecí organizace Dogs Trust. "Vánoční dárky nejsou psi, psi nejsou vánoční dárky. Až tak je to jednoduché," tvrdí neziskovka

Pes je dárek na celý život, nejen na Vánoce | Video: Dogs Trust
 

Právě se děje

Další zprávy