V kopcích uvízly kamiony, někde popadaly stromy. Sníh a ledovka komplikují dopravu

Noční sněžení a ledovka ve středu ráno zkomplikovaly dopravu především v horských oblastech, velké problémy mají řidiči také na Vysočině. Situaci zhoršují kamiony uvízlé v kopcích, které blokují ostatní vozidla. Na některých místech stromy nevydržely tíhu těžkého mokrého sněhu a popadaly na silnice i železniční tratě. Vyplývá to z informací silničářů a Českých drah.

Praha (Aktualizováno: 10:35 12. 12. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počasí, ledovka, námraza, náledí, zima (ilustrační foto)

Počasí, ledovka, námraza, náledí, zima (ilustrační foto) | Foto: Josef Ženatý | Zdroj: Český rozhlas

Na silnicích je rozbředlý sníh třeba na Liberecku, kde místy napadlo skoro půl metru sněhu. Navíc tam pořád sněží. Na Vysočině je na železnici kvůli popadaným stromům několik výluk. Situaci ve Středočeském kraji i na dalších místech České republiky sleduje Radiožurnál.

Řidiči musí jezdit opatrně po dálnici D1, kde na některých úsecích po chemickém ošetření leží rozbředlý sníh a kvůli sněžení je horší viditelnost. Několik neprůjezdných silnic kvůli popadaným stromům je na Vysočině nebo na Liberecku, například v oblasti Nového Boru. Opatrní musejí být řidiči také v Jeseníkách, kde leží na silnicích vrstva rozbředlého sněhu.

Problémy na železnici

Sníh způsobil v noci problémy v železniční dopravě, vlaky kvůli sněhové kalamitě nejezdily například na severu Čech mezi Jedlovou a Rumburkem a Rumburkem a Dolní Poustevnou, ráno se už podařilo obě tratě zprovoznit. Popadané stromy po půlnoci zastavily vlaky na Vysočině mezi Horní Cerekví a Kostelcem u Jihlavy, v úseku Rantířov - Jihlava město, od rána je zastaven provoz mezi Světlou nad Sázavou a Ledčí nad Sázavou či v úseku Pacov - Obrataň.

Policie kvůli sněhu a náledí uzavřela na Vysočině dálnici D1 ve směru na Prahu

Číst článek

Hlavní tahy v Jihomoravském kraji jsou většinou po chemickém ošetření mokré a sjízdné bez omezení. Se zvýšenou opatrností se potřeba počítat na silnicích nižších tříd na Hodonínsku a Břeclavsku, kde v noci sněžilo. Aktuálně se sněhové přeháňky nebo déšť se sněhem vyskytují na západě a na severu kraje.

Silnice jsou ale mokré a náledí ani zmrazky silničáři nehlásí. V noci platila na celém území kraje výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před náledím. Zvýšený počet dopravních nehod kvůli tomu ale policisté nezaznamenali.

Zhruba 8000 odběratelů elektřiny z celé republiky zůstalo kvůli počasí bez proudu. Nejvíce poruch je na Děčínsku a Českolipsku, řekla mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Radan Duchoň, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme