České vědě vládnou muži. Nejsou chytřejší než ženy, ale nemusí na mateřskou

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
12. 12. 2018 12:06
Jsou nadějnými vědkyněmi a předčí mnohé mužské kolegy. Jenže pak odejdou na mateřskou dovolenou a na jejich místa se dostanou leckdy méně schopní kolegové. Zatímco ony jsou doma s dítětem, jim naskakují publikace, stáže i kontakty, a tak to jsou oni, kdo šéfují, zatímco ženy ve vědě zastávají méně prestižní posty. I k tomu dospělo Národní kontaktní centrum – gender a věda, když jim v dotazníkovém šetření odpovědělo 2000 vědců a vědkyň. Centrum například zjišťovalo, jak jsou spokojení s pracovními podmínkami a jak a zda mohou vědkyně-matky vědu provozovat. Aktuálně.cz navázalo na jejich výzkum a zeptalo se tři vědkyň na mateřské dovolené. Tady jsou jejich zkušenosti.
Foto: Shutterstock

Věda, nebo mateřství?

V české vědě platí (ač už se podmínky částečně zlepšily), že když se vědkyně rozhodne odejít na mateřskou dovolenou, riskuje tím konec slibně rozjeté kariéry. Žena sice již dnes z vědy většinou nezmizí, ale musí zpravidla rezignovat na vysoké cíle a prestižní pozice.

"Vždycky jsem věděla, že chci mít děti. Takže pro mě byla volba v otázce, zda mít rodinu, celkem jednoduchá. A to, zda mi k tomu zůstane i nějaká kariéra, se ukáže. Zatím věřím, že to dokážu skloubit, a pochopitelně na tom pracuji," říká Mgr. Lucie Grodecká, PhD. z Genetické laboratoře v Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie.

 

Právě se děje

Další zprávy