Erdogan o kurdské milici: Zahájíme operaci na severu Sýrie, abychom oblast vyčistili od teroristů

Turecko během několika dnů zahájí na severu Sýrie další ofenzivu proti kurdským milicím YPG, oznámil ve středu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Milice v oblasti bojují spolu s americkými jednotkami proti radikálům z organizaci Islámský stát. Podle agentury Reuters tento krok dále zkomplikuje vztahy Ankary s USA a jejich společné působení na severu Sýrie.

Tento článek je více než rok starý.

Ankara Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. (Ilustrační snímek)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. (Ilustrační snímek) | Foto: Ludovic Marin | Zdroj: Reuters

„Během několika dní zahájíme operaci východně od Eufratu, abychom oblast vyčistili od separatistické teroristické organizace,“ prohlásil ve středu Erdogan v Ankaře s odkazem na YPG. „Cílem Turecka nebudou američtí vojáci, ale členové teroristických skupin,“ dodal turecký prezident.

Zlepšování vztahů USA a Turecka? Země se dohodly na stažení Kurdů z Manbidže

Číst článek

Erdoganovo prohlášení přichází den poté, co americké ministerstvo obrany oznámilo, že v oblasti zřídí vlastní kontrolní stanoviště, aby „zabránilo střetům mezi tureckou armádou a kurdskými milicemi“. Minulý týden turecký ministr obrany Hulusi Akar žádal zvláštního amerického zmocněnce pro Sýrii Jamese Jeffreyho, aby taková pozorovací stanoviště USA nezřizovaly.

Turecká armáda ostřeluje severní Sýrii. Zabila čtyři kurdské ozbrojence

Číst článek

„Je jasné, že cílem amerických pozorovacích stanovišť v Sýrii není ochrana země před teroristy, ale ochrana teroristů před Tureckem,“ řekl ve středu Erdogan. Prezident rovněž obvinil USA ze „zdržovací taktiky“ ohledně červnové dohody o stažení kurdských milic z města Manbidž, které leží západně od řeky Eufrat.

Ankara považuje kurdské milice YPG za teroristickou organizaci. Důvodem turecké operace na severu Sýrie je ale hlavně obava z rostoucího vlivu Kurdů v regionu u turecké hranice, na jejíž druhé straně působí separatistická organizace Strana kurdských pracujících (PKK). Ta vede s tureckou armádou už několik desetiletí ozbrojený boj za autonomii Kurdů.

Turecko minulý měsíc oznámilo, že dohoda o Manbidži by měla být naplněna do konce roku. Od listopadu v tomto městě působí společné americko-turecké hlídky, předtím zajišťovaly hlídky v oblasti Turecko a Spojené státy odděleně. Kurdské milice se v roce 2016 podílely na osvobození Manbidže od Islámského státu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme