Rozhledna, lanovka i kostel. Česko má 12 nominací na prestižní cenu za architekturu

Kostel svatého Václava v Sazovicích.
Do boje o evropské finále vyslal i rozhlednu Doubravka v Kyjích od Martina Rajniše. Na projektu ocenil originální konstrukci, použité materiály i způsob realizace. "Dvanáct prototypů, tři roky pozorování, měření kloubů a jejich ohýbání jsou typickým příkladem experimentální architektury," dodal Okamura.
Okamura rovněž nominoval projekt architekta Petra Hájka, a to dostavbu pražské galerie DOX.
Petr Hájek se svým stejnojmenným ateliérem má mezi dvanáctkou nominovaných hned dvě stavby, zmiňovanou dostavbu pražské galerie DOX a rekonstrukci vodárenské věže v Praze na Letné.
Šanci budou mít i menší projekty, jako přestavba bývalého kina v památkové zóně v Plané u Mariánských Lázní od kanceláře XTOPIX architekti a architektky Simony Ledvinkové. Projekt nominovala Česká komora architektů (ČKA) s tím, že jde o "ukázku kultivace urbánního prostoru jak fyzického, tak duševního."
Foto: Best of Realty 2017
pej ČTK pej, ČTK
12. 12. 2018 18:00
O prestižní architektonickou cenu Miese van der Rohe se uchází 383 staveb a 12 z nich je z Česka. Šanci uspět má například nová výstupní stanice lanovky na Pustevnách, sportovní hala v Dolních Břežanech nebo pražská rozhledna Doubravka. Všech 12 nominovaných projektů si prohlédněte v galerii.

Porota vybere v půlce ledna 40 finalistů, celkový vítěz bude oznámen v dubnu 2019.

Největší zastoupení mají v nominacích stavby ze Španělska, které do soutěže vstupuje s 27 projekty, Belgii zastupuje 21 staveb a shodně 19 projektů pochází z Francie a Británie. Česká republika má o dvě nominace více než při posledním ročníku soutěže v roce 2016.

České projekty do soutěže nominovala Česká komora architektů a tři nezávislé osobnosti: architekti Osamu Okamura a Igor Kovačevič a teoretička architektury Jana Tichá.  

Jejich úkolem bylo vybrat stavby postavené v uplynulých dvou letech, jejichž inovativní charakter určuje směr vývoje, nebo dokonce slouží jako manifest architektury. 

"Dobré architektury u nás přibývá, často mimo klasická centra a velká města, ale když jsem se zamýšlel, které ze staveb posouvají evropskou architekturu významněji vpřed, z pěti možných nominací jsem tentokrát zvolil jen tři. Ale možná jsem byl zbytečně přísný. Nakonec jsem rád, že mí kolegové nominovali často přesně ty další stavby, o kterých jsem také vážně uvažoval," hodnotí architekt Osamu Okamura.

Ten do finále ceny Miese van der Rohe nominoval kostel v Sazovicích, rozhlednu Doubravka a multifunkční sál DOX.

 

Právě se děje

Další zprávy