Automobilka Volvo Trucks zveřejnila snímky nového elektronického nákladního vozu. Kamion plánuje již příští rok předvést v Kalifornii, uvedl americký web TechCrunch.

Automobilka Volvo Trucks přebuduje svůj dosavadní dieselový model Volvo VNR a doplní ho elektromotorem. Elektrický kamion využije stejnou technologii pohonných jednotek jako nynější elektrický model Volvo FE Electric a od roku 2020 se bude vyrábět pro severoamerický automobilový trh.

"Volvo VNR Electric bude ideální pro vnitroměstskou a regionální distribuci či rozvážku zboží na kratší vzdálenost. V této oblasti budou mít elektrokamiony zpočátku největší dopad," řekl Johan Agebrand, marketingový ředitel Volvo Truck North America.

Vývoj nových modelů Volvo VNR Electric je součástí spolupráce s názvem LIGHTS (projekt zaměřený na zelenou nákladní dopravu) mezi skupinou Volvo Group, kalifornskou agenturou pro kvalitu ovzduší (SCAQMD) a průmyslovými lídry v oblasti dopravní a elektrické infrastruktury. Kalifornská agentura pro letecké zdroje dokonce již ocenila agenturu SCAQMD za projekt Volvo LIGHTS částkou 44,8 milionu dolarů.

Podle předsedy Volvo Trucks North America Petera Voorhoevea je cílem předvést, jak může fungovat elektronizovaná nákladní doprava. 

"Elektromobily přinášejí mnoho nových poznatků. Projekt LIGHTS pomůže našim partnerům bezpečně a plynule přejít na elektromobily na základě jejich individuálních potřeb jako je třeba požadavek na nosnost nebo na dojezdovou vzdáenost," popsal Agebrand.

Švédská společnost Volvo Trucks není jediná, jež plánuje v příštích letech uvést na trh nové nákladní vozy poháněné elektřinou. Německá automobilka Daimler Trucks North America v červenci uvedla, že začne testovat 20 plně elektrických poháněných nákladních vozů. Také americká automobilka Tesla, která představila prototyp Tesla Semi loni v listopadu, začala na začátku tohoto roku testovat své prototypy v Kalifornii a Nevadě. Ředitel společnosti Tesla Elon Musk uvedl, že výrobu těžkého nákladního automobilu Tesla Semi zahájí v roce 2019. V Kalifornii chce své elektronické nákladní vozy testovat také společnost Thor Trucks.

VNR Electric, Elektronáklaďák, elektroauto, USA, kamion

VNR Electric, Elektronáklaďák, elektroauto, USA, kamion

Zdroj: Volvo Trucks