Severská krimi od Teplic. Robert Sedláček natáčí novou detektivku, v hlavní roli Jiří Mádl

Robert Sedláček natáčí novou detektivku Sever (zdroj: ČT24)

Režisér Robert Sedláček začal podle svého námětu natáčet nový seriál pro Českou televizi. Jeho detektivní dramatická minisérie Sever bude mít šest epizod. Do role kriminalisty, který se postaví proti vlastnímu oddělení, vybral Jiřího Mádla. Poslední klapka padne příští rok v květnu.

Hlavní postavou je nadějný kriminalista, který nezůstane lhostejný ke korupci svých nadřízených. „Hraju Petra Svobodu, což je člověk nejprve mimo policii, ale díky jednomu případu, ke kterému se nachomýtne, se začne o policejní práci zajímat a nakonec u policie opravdu začne pracovat,“ říká představitel hlavní role Jiří Mádl.

„Vlastně jsem ještě nikdy nehrál v kriminálce. Vždycky jsem tak skákal mezi žánry, ale tohle je specifický žánr, který mi doteď chyběl,“ pokračuje Mádl. V seriálu se dále objeví například herečka Eliška Křenková. „Hraju manželku hlavní postavy. Je to učitelka, mají spolu syna, ale ona je hodně v domácnosti, stará se o rodinu,“ přibližuje svou postavu.

Kauza slunečních elektráren

Každá ze šesti epizod bude mít svůj vlastní detektivní případ a všechny dohromady spojí jeden společný – kauza slunečních elektráren na severu Čech. „Impulsem bylo několik skutečných událostí, které se staly na trase Bílina – Teplice – Ústí nad Labem,“ říká Robert Sedláček.

„Máme možnost natáčet v autentických prostředích a prostorách, kde se obdobné věci před deseti lety děly,“ upozorňuje režisér, který už pro Českou televizi točil seriál Život a doba soudce A. K. nebo historické minisérie České století a Bohéma. Naposledy uvedl film Jan Palach.

Štáb začal natáčet tento týden, na úvod filmaři obsadili nemocnici následné péče v Měšicích nedaleko Prahy. Poslední klapka nové kriminálky Sever padne příští rok začátkem května.