13. prosince 2018 • 17:12

Medveščak před krachem! Z klubu odcházejí hráči, nemají ani na hokejky

Autor: bra
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě před dvěma roky ambiciózní Medveščak Záhřeb hrál KHL, na soupisce měl české reprezentanty Jakuba Krejčíka s Tomášem Mertlem a dříve i Marka Kvapila nebo někdejšího nejlepšího střelce NHL Jonathana Cheechooa. Teď stojí před krachem. Do zítřejšího utkání EBEL proti Znojmu nastoupí převážně s juniory. Nejlepší hráči odcházejí, odstoupil i kouč Aaron Fox.



V neděli hrál Medveščak ve Znojmě (podlehl 6:7 na nájezdy), zítra se oba soupeři utkají v Záhřebu. Ale domácí mužstvo bude hrát v jiném složení i jiné náladě. Už ho nevede kanadský kouč Aaron Fox, hned v pondělí rezignoval i na funkci sportovního manažera. Pět hokejistů (Aviani, Sylvestre, Sauvé, Corbeil a Lesťjugov) v tomto týdnu odešlo a následovalo tak tři bývalé spoluhráče, kteří se pro stejný krok rozhodli na přelomu listopadu a prosince.

„Bohužel, za současné situace nemůžu v klubu dál působit,“ vysvětlil Fox svůj konec na oficiálním webu Medveščaku.

Důvodem potíží i trenérova odchodu je tragická ekonomická situace jednoho ze čtyř zahraničních účastníků rakouské EBEL. Od smlouvy odstoupil hlavní sponzor a klub hráčům údajně dluží až tři výplaty. Proto každý, kdo je pod profesionální smlouvou, dostal svolení odejít. Medveščak nemá peníze ani na hokejky a výstroj.

Vedení EBEL má eminentní zájem, aby Medveščak sezonu dokončil. Jakkoli. Minulý týden se dokonce v Rakousku konala krizová schůzka. Zatím je jasná jediná věc: zítra tým nastoupí proti Znojmu. Pod vedením Danijela Kolomba, trenéra chorvatské reprezentační dvacítky, a převážně s hráči z béčka a juniorky.

Další osud klubu je nejasný. Pokud by nesehnal peníze a zbytek sezony odehrál pouze s juniory, ztratila by soutěž na regulérnosti. Ale nové hráče není moc kde brát. Od 1. prosince se mezi kluby EBEL nesmí přestupovat, tak vedení ligy se souhlasem ostatních celků povolilo Medveščaku, aby soupisku doplnil o další domácí hráče. Zároveň chorvatský svaz a město slíbily klubu pomoci.

V případě bankrotu by všechny zápasy Záhřebu byly kontumovány, na čemž by mohlo vydělat právě Znojmo, jež s chorvatským týmem ztratilo čtyři body.

Medveščak je aktuálně v EBEL předposlední, se ziskem 21 bodů z 24 utkání. Rakouskou soutěž hraje už šestým rokem – s přestávkou v letech 2013–17, kdy působil v KHL. V nejlepších sezonách měl průměrnou návštěvnost přes 8000 diváků. Letos rapidně klesla a je výrazně nižší než klubem oficiálně vykazovaných zhruba 2500 lidí.

Vstoupit do diskuse
0