Ministr Plaga chce zúžit státní maturitu, zmizet by mohla slohová práce i ústní část

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 12. 2018 17:51
Ministerstvo školství pravděpodobně navrhne zúžení státní maturity jen na didaktické testy. Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) to podporují odborníci i poslanci, se kterými o možných změnách v maturitách debatuje. Ministerstvo by tak ustoupilo od ústní části a slohových prací u státních maturit. Návrh úprav by ministr chtěl předložit na jaře.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

"To, co se dá říct, že je na tom shoda - a mám to otestováno i v rámci sněmovny - tak, že by skutečně část státní měla být částí didaktickou," řekl ve čtvrtek ministerstvu školství novinářům. O možných změnách ve státních maturitách podle něj ministerstvo v současnosti vede "velmi živou" debatu s odbornou veřejností. Konkrétní návrh zákona by podle Plagy mohl být hotov v dubnu. Změny by se pak podle něj měly týkat až maturantů, kteří budou do středních škol nově nastupovat, řekl.

Diskusi o možných úpravách podoby maturit avizoval Plaga v květnu poté, co kvůli chybám v letošních přijímacích i maturitních testech odvolal z funkce ředitele Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Jiřího Zíku. Už tehdy uvedl, že by považoval za rozumné stažení maturit jen na didaktické testy.

Současné nastavení maturit kritizuje řada učitelů i dalších odborníků na vzdělávání. Poukazují na to, že přibývá maturantů, kteří u zkoušek neuspějí. Podle některých odborníků je proto třeba jednat také o tom, zda je maturita potřebná na všech typech škol. Část z nich se domnívá, že by na učilištích byla vhodnější mistrovská zkouška.

Nyní se státní maturita skládá z testu, písemné a ústní zkoušky. Povinná je z češtiny a jako druhý předmět si mohou středoškoláci zvolit matematiku nebo cizí jazyk. Od roku 2021 a 2022 má být matematika postupně povinná téměř pro všechny obory. Právě z matematiky přitom propadá nejvíc maturantů, v letošním testu to bylo 22,3 procenta těch, kteří si ji vybrali. Vedle toho žáci skládají zkoušky ještě ze dvou až tří předmětů ve škole, kterou studovali.

 

Právě se děje

Další zprávy