Slavia porazila díky gólům Zmrhala a Stocha Zenit 2:0 a zajistila si postup do jarních bojů Evropské ligy

Mise splněna. Fotbalisté pražské Slavie zvítězili v posledním rozhodujícím zápase skupiny C Evropské ligy proti Zenitu Petrohrad 2:0 a zajistili si místo v jarních vyřazovacích bojích. Góly obstarali již v prvním poločase záložníci Jaromír Zmrhal a Miroslav Stoch. Sešívaní po celý zápas kontrolovali hru a soupeře k výraznějším příležitostem nepustili.

Tento článek je více než rok starý.

Sledovali jsme online Praha (Aktualizováno: 22:51 13. 12. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Stoch (vlevo) a Jaromír Zmrhal

Miroslav Stoch (vlevo) a Jaromír Zmrhal | Zdroj: ČTK

Trenér sešívaných Jindřich Trpišovský postavil mírně pozměněnou základní jedenáctku: Kolář – Coufal, Kúdela, Ngadeu, Zelený – Zmrhal, Stoch, Souček, Hušbauer, Olayinka – Škoda.

ONLINE: Slavia - Zenit 2:0

Číst článek

Jen na lavičce tak zůstali například záložníci Jan Sýkora a Ibrahim Traoré, stoper Simon Deli či mladý útočník Jan Matoušek. Stálice na kraji obrany Jan Bořil nemohl do zápasu zasáhnout kvůli trestu za žluté karty.

První velkou šanci měli domácí již v páté minutě, když Josef Hušbauer našel přesným centrem od rohového praporku hlavu Michaela Ngadeua, jehož hlavičku však velmi dobrým zákrokem vytáhl mimo tři tyče Keržakov.

První poločas byl spíše v režii slávistů, kteří však nikam překotně nepospíchali, čekali na šance a nedávali hráčům Zenitu šance chodit do nebezpečných protiútoků. To se zúročilo v 32. minutě, kdy Pražanům vyšla skvěle útočná akce. Po levé straně se dokázal uvolnit Hušbauer, který naservíroval do vápna míč přímo na nohu Jaromíra Zmrhala, na kterého čekala už jen prázdná brána, do které spolehlivě uklidil placírou míč.

Vítězná rozlučka s Evropskou ligou. Jablonec porazil Dynamo Kyjev díky gólu Doležala 1:0

Číst článek

Vstřelená branka domácí nakopla a svého soupeře přehrávali. Podruhé udeřili o necelých deset minut později, kdy se do míče před hranicí velkého vápna levou nohou opřel Miroslav Stoch, jehož dalekonosná rána přesně zapadla k pravé Keržakovově tyči. Do přestávky už se nic nezměnilo a do šaten se tak šlo za stavu 2:0.

Zenit na nepříznivý vztah reagoval dvojím střídáním. Do druhého poločasu už nenastoupili Anton Zabolotnyj a Elmir Nabiullin, na jejich místa se postavili Sebastián Driussi a slovenský reprezentant Róbert Mak.

Jako první však ve druhém poločase zahrozili opět sešívaní. Zelený obloučkem za obranu hledal na zadní tyči Hušbauera, který ještě vracel míč pod sebe na Zmrhala, na poslední chvíli však zakročil Mevlja.

Poté však jakoby se probudili i hráči Petrohradu, kteří v 54. minutě poprvé významněji zahrozili. V pokutovém území došlo k závaru, kdy míč poskakoval v nebezpečných pozicích, ale Driussi trefil jen záda slávistických beků. 

V další části hry poté převládala přetahovaná uprostřed hřiště bez větších šancí. Hlasatel oznámil požehnanou návštěvu, kterou tvořilo 17 748 fanoušků a zápas se postupně bez většího vzrušení dohrával. Šanci měl ještě v 90. minutě Zelený, ale jeho oblouček přes brankáře Keržakova byl vyhlavičkován na rohový kop.

Slávisté si tak díky zaslouženému vítězství 2:0 zajistili postup z druhého místa skupiny právě za Zenitem Petrohrad a mohou se těšit na evropské poháry i na jaře.

Utkání 6. kola fotbalové Evropské ligy:

Skupina C:
Slavia Praha - Zenit Petrohrad 2:0 (2:0)
Branky: 32. Zmrhal, 41. Stoch. Rozhodčí: Dallas - Connor, Potter - Aitken, Anderson (všichni Skot.). ŽK: Škoda, Stoch - Nabiullin, Hernani. Diváci: 17.748.
Sestavy:
Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Ngadeu, Zelený (90. Baluta) - Souček - Zmrhal, Hušbauer, Stoch (90. Frydrych), Olayinka - Škoda (85. Traoré). Trenér: Trpišovský.
Petrohrad: Keržakov - Mammana, Mevlja, Neto - Smolnikov, Marchisio, Kranevitter, Hernani, Nabiullin (46. Mak) - Zabolotnyj (46. Driussi), Šatov (73. Kuzjajev). Trenér: Semak.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme