Produkty Huawei a ZTE jsou nebezpečné, pomáhají čínské rozvědce, varuje český úřad

Varování před technologiemi

Produkty Huawei a ZTE jsou nebezpečné, pomáhají čínské rozvědce, varuje český úřadAKTUALIZOVÁNO 1
Domov
Sdílet:

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei Technologies Co., Ltd. a ZTE Corporation. Používání těchto prostředků podle úřadu představuje bezpečnostní hrozbu. Úřad to uvedl na svém webu.

„K vydání tohoto varování nás vedly naše poznatky včetně poznatků z činnosti našich bezpečnostních partnerů a také zjištění našich spojenců. Hlavním problémem je právní a politické prostředí Čínské lidové republiky, ve kterém uvedené společnosti primárně působí. Čínské zákony vyžadují po soukromých společnostech působících v Číně mimo jiné součinnost při zpravodajských aktivitách, a tudíž pouštět je do systémů, které jsou klíčové pro chod státu, může představovat hrozbu,“ uvedl ředitel NÚKIB Dušan Navrátil.

NÚKIB podle webu varování vydal i z toho důvodu, že Čínská lidová republika na území České republiky aktivně prosazuje své zájmy včetně provádění zpravodajských aktivit vlivového i špionážního charakteru, jak podle webu dokládají výroční zprávy bezpečnostních služeb za rok 2017.

„Varování podle zákona o kybernetické bezpečnosti znamená, že správci systémů, které spadají do kritické informační infrastruktury, významných informačních systémů nebo provozovatelů základních služeb, se popsanými hrozbami musí zabývat a musí přijmout adekvátní opatření,“ uvedl Navrátil.

Čínská firma Huawei Technologies je po jihokorejském Samsungu druhým největším prodejcem chytrých mobilních telefonů na světě. Některé západní země spolupráci s ní zcela zakázaly či ji omezují z obavy, že její výrobky mohou obsahovat špionážní software. Státy jako USA, Británie či Austrálie se obávají možných vazeb firmy na čínské vedení.

Čínský výrobce komunikační techniky Huawei je největším dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro české operátory. Firma je zároveň druhým největším prodejcem chytrých mobilních telefonů za korejským Samsungem, ve třetím čtvrtletí předstihla Apple. Huawei zvýšil loni v Česku zisk o 6,5 procenta na 97 milionů korun. Čistý obrat stoupl o 16 procent na 6,55 miliardy korun. Huawei má v ČR velké plány. Do roku 2022 firma hodlá v Česku investovat 360 milionů dolarů (8,64 miliardy Kč) a vytvořit nepřímo více než 4000 nových pracovních míst.

Produkty a služby Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a využívá je třetina světové populace.

Ministerstva chtějí metodický pokyn k postupu úřadů

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) by po varování ze strany Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před softwarem i hardwarem společností Huawei a ZTE uvítal metodický pokyn k tomu, jak by dál měly postupovat úřady, které jejich výrobky používají. Ohledně budoucích zakázek by podle něj bylo vhodné vyjasnit zákon o veřejných zakázkách, aby zadavatelům výslovně umožnil vyřadit ze soutěže zájemce, pokud podle NÚKIB představuje bezpečnostní riziko. Hamáček to řekl novinářům po jednání vlády.

Hamáček řekl, že NÚKIB postupoval podle zákona. „Každý správce kritické infrastruktury je povinen k tomuto varování přihlédnout,“ konstatoval. Připustil, že technologie obou firem využívá i vnitro. „Očekávám, že NÚKIB sdělí, jak dále postupovat. Platí, že všichni musí postupovat podle zákona o kybernetické bezpečnosti,“ uvedl.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také: V Kanadě zadrželi ředitelku firmy Huawei, USA ji viní z obcházení embarga. Peking rozezlen

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články