Huawei a ZTE jako bezpečnostní hrozba? Úřad chystá metodický pokyn

Obavy ze špionáže

Huawei a ZTE jako bezpečnostní hrozba? Úřad chystá metodický pokynNOVÉ 2
Domov
Sdílet:

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) chystá na první polovinu ledna metodický pokyn pro úřady, které využívají software i hardware firem Huawei a ZTE, uvedl mluvčí úřadu Radek Holý. Úřad v pondělí varoval před používáním softwaru i hardwaru těchto čínských společností, podle něj představuje bezpečnostní hrozbu. Huawei tvrzení, že představuje riziko pro národní bezpečnost, kategoricky odmítla.

Metodický pokyn k tomu, jak by měly postupovat úřady používající výrobky těchto společností by uvítal například ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Základní metodiku bychom chtěli vydat v první polovině ledna. Dodáváme však, že bude vycházet ze zákona o kybernetické bezpečnosti, který toto řeší,“ uvedl Holý. Doplnil, že pokyn bude univerzální – pro ministerstva, úřady i firmy.

Podle mluvčího úřad nyní bezpečnostní riziko pojmenoval a záleží na tom, jak se k tomu nyní uživatelé výrobků těchto firem postaví. Týká se to i běžných uživatelů. „Je na tom jednotlivém uživateli, aby zvážil, jestli je to pro něj riziko, nebo ne. Nejedná se o žádný zákaz. Je to podobné, jako když hygienici vyhlásí hrozbu epidemie, to také nikdo nemá zákaz jít ven. Ale je tu nějaké zvýšené riziko a podle toho se chováte,“ uvedl mluvčí.

Firma Huawei v pondělním prohlášení kategoricky odmítla tvrzení, že představuje riziko pro národní bezpečnost. Vyzvala NÚKIB, aby místo špinění její reputace předložil fakta. Holý k tomu uvedl, že úřad ani jinou reakci neočekával, ale nemá důvod to nějak komentovat. I vzhledem k tomu, že dost argumentů je neveřejných.

Huawei Technologies je po jihokorejském Samsungu druhým největším prodejcem chytrých mobilních telefonů na světě a největším dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro české operátory. Zařízení Huawei podle serveru Denik N používají kromě některých ministerstev také například Správa Pražského hradu, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Správa železniční dopravní cesty nebo společnost Lesy ČR.

Spolupráci s Huawei zakázaly či omezují i některé další země, obávají se toho, že její výrobky v sobě mohou mít špionážní software. Firma se do potíží dostala už v roce 2012, kdy tajné služby pro americký Kongres uvedly, že čínské firmy jako Huawei a ZTE jsou úzce spojené s čínskou armádou, která koordinuje kybernetickou špionáž vůči USA. Od letoška mají v USA zakázáno používat techniku Huawei a ZTE státní úředníci a jejich přímí spolupracovníci. Zákaz přístupu Huawei do 5G mobilní sítě vydaly Nový Zéland, Austrálie či Japonsko, Británie Huawei pustí pouze do „okrajových“ částí sítě.

Produkty a služby Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a využívá je třetina světové populace. V ČR má společnost velké plány. Do roku 2022 firma hodlá v Česku investovat 360 milionů dolarů (8,64 miliardy Kč) a vytvořit nepřímo více než 4000 nových pracovních míst.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také: Česko překvapivě podpořilo pakt o uprchlících. Proti byly jen USA a Maďarsko

Francie zavede od ledna daň pro internetové giganty, na EU čekat nebude

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články