Mělnická elektrárna chystá spalování odpadů. Přesto, že plán zamítli místní v referendu

Události: Mělnická elektrárna plánuje spalovat odpad přes odpor místních (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Horních Počapel na Mělnicku se dozvěděli, že  v jejich sousedství nejspíš vznikne dosud největší spalovna v Česku. V zářijovém referendu přitom řekli, že ji nechtějí. ČEZ ji hodlá do šesti let postavit v Elektrárně Mělník. V té době začne platit zákaz skládkování.

V Horních Počaplech panuje jasná shoda na odporu proti plánu, aby nedaleká mělnická elektrárna začala vyrábět energii ze spalování odpadů. Pětadevadesát procent obyvatel obce to v referendu odmítlo.

Jednou z nich byla i Hana Beranová, která se kvůli obavám z hluku, prachu a nárůstu nákladní dopravy obrátila na premiéra Andreje Babiše (ANO). „S panem Babišem jsem mluvila osobně, když jezdil po Středočeském kraji, a tenkrát řekl doslova, že pokud to obce tady nebudou chtít, tak to tady nebude,“ řekla členka iniciativy STOP spalovně Mělník.

Jenže Babiš výstavbu nakonec podpořil. „Záměr výstavby zařízení na energetické využití odpadů (ZEVO) je v souladu s cíli a prioritami platné Státní energetické koncepce. V evropských zemích je ZEVO standardní součástí moderního odpadového hospodářství,“ napsal premiér.

Největší spalovna

Má to být zatím největší spalovna komunálního odpadu v Česku. V elektrárně postupně přestanou používat uhlí a jedním z nových zdrojů budou právě i nerecyklovatelné odpady. Vlastník elektrárny ČEZ se označení spalovna brání. „My nestavíme spalovnu, to je velký omyl. My stavíme zařízení pro využití odpadu na výrobu tepla,“ vysvětlila mluvčí ČEZu Alice Horáková.

Ministerstvo životního prostředí s plánem souhlasí. Starosta Horních Počapel, kde se referendum konalo, proto řeší postup s právníky. „Větší manévrovací prostor by obec měla, pokud by například ta spalovna vznikla na území obce, ale takzvaně na zelené louce,“ popsal advokát Lukáš Duffek možnosti obce.

Stavba by v areálu měla vyrůst do roku 2024. Středočeský kraj však musí nejdřív navrhnout, kudy se odpad bude vozit. S obcemi se chce znovu sejít v polovině roku 2019.