Měření emisí u nových aut: Takto vypadá za provozu!

Normy v oblasti emisí osobních aut jsou stále přísnější.

Normy v oblasti emisí osobních aut jsou stále přísnější. Zdroj: TÜV SÜD Czech s.r.o.

Vzpomínáte si na mrak černého kouře, který vylétl z výfuku vašeho prvního auta, když jste sešlápli plyn až k podlaze? Dnes už si na štiplavý dým vzpomenou jen někteří. Tento obrázek totiž z českých ulic definitivně vymazaly stále přísnější normy v oblasti emisí osobních aut. A přísnější je i jejich kontrola. Podívejte se, jak dnes vypadá měření emisí za běžného provozu.

Cíl Evropské unie? Méně nafty a více elektřiny

Nové technologie spolu s intenzivnější ochranou životního prostředí výrazně mění celý automobilový průmysl tak, jak ho známe. V blízké budoucnosti nás tedy nejspíše čeká přechod z konvenčních pohonů využívajících benzin či naftu na alternativní, čistý pohon. Možnou perspektivní cestou se nyní zdají být elektromobily, nebo alespoň jejich hybridní verze, které kombinují staré technologie s novými. 

V září 2017 vešlo v platnost povinné měření škodlivin v reálném provozu.V září 2017 vešlo v platnost povinné měření škodlivin v reálném provozu. | TÜV SÜD Czech s.r.o.

Dnešní automobily poháněné motory na benzin a naftu, podléhají v souladu s tímto trendem čím dál většímu počtu nařízení. A týká se to jak aut, které brázdí české silnice už několik let, tak i nových vozů, které se chystají vyjet z linky. Například v září 2017 vešlo v platnost povinné měření škodlivin v reálném provozu. Nyní – v září 2018 se k němu přidala nová homologační pravidla WLTP s novou, přísnější emisní normou. 

Takhle vypadá měření emisí v reálném provozu

Pokud jste na silnici potkali auto vezoucí za výfukem větší „krabici“, viděli jste měření emisí v přímém přenosu. Zařízení pro měření, tzv. PEMS neboli přenosný emisní měřicí systém, se skládá z několika částí. Důležitý je GPS modul a senzor pro měření okolní teploty, tlaku a relativní vlhkosti. Ten se obvykle připevňuje na střechu auta. Nezbytnou součástí je také počítač umístěný v kufru automobilu. Jeho funkcí je uložit data naměřená ze všech snímačů a měřicích prvků. 

Ona bílá (nebo i jinak barevná) „krabice“ – analyzátor výfukových plynů – je 45kilové srdce celého přístroje. Nejčastěji se upevňuje na tažné zařízení vozidla. „Jeho součástí je také průtokoměr výfukových plynů, díky kterému je možné spočítat výsledné emise,“ vysvětluje Jiří Trubače ze společnosti TÜV-SÜD Czech.  

Víte, že mezi jednu z největších společností, která v České republice provádí měření emisí v reálném provozu, patří společnosti TÜV SÜD Czech? Emisní laboratoř najdete v Roztokách u Prahy. Není proto výjimkou, že při projíždění tímto městem na silnici potkáte právě auta s instalovaným zařízením PEMS. Po plánovaném rozšíření laboratoře v lednu 2019 pak v Roztokách budou inspektoři provádět především homologační zkoušky dle aktuálních požadavků průmyslu a legislativy včetně WLTP.

Po správném nastavení přístrojů a jejich kontrole během validační jízdy ve válcové zkušebně musí měřený vůz minimálně 8 hodin „odstát“ v laboratoři, aby stabilizoval s vypnutým motorem při teplotě cca 23 °C. Následuje ještě poslední kontrola upevnění a funkce systémů a může se vyrazit do terénu. Emise se měří při jízdě v městském provozu, na silnicích mimo obec i na dálnici – na každém z úseků musí automobil ujet alespoň 16 kilometrů.  

Městský provoz

<60 km/h

min. 16 km (29–44 % z celkové ujeté vzdálenosti)

Úsek mimo město

60–90 km/h

min. 16 km (23–43 % z celkové ujeté vzdálenosti)

Jízda po dálnici

>90 km/h

min. 16 km (23–43 % z celkové ujeté vzdálenosti)

Jízda po dálnici

>100 km/h

min. 5 minut z celkového času jízdy

Měření emisí jako podklad pro homologaci WLTP

 Po zpracování všech dat zjistí výrobce automobilu, jestli vůz vyhovuje předepsaným normám pro soubor hodnot se škodlivinami (vyjadřuje se v g/km) za skutečných podmínek. Splnění tohoto limitu pak představuje jednu z podmínek pro homologaci vozu z hlediska emisí škodlivin.

Traktor nebo kombajn: I tyto stroje musí měřit emise za provozu

Jak je to s automobilovou dopravou vzhledem k ostatním lidským činnostem, při kterých se do atmosféry uvolňuje oxid uhličitý? „Studie Sdružení evropských výrobců automobilů odhaduje, že v případě oxidu uhličitého je podíl emisí z automobilové dopravy někde na úrovni jednotek procent,“ doplňuje Jiří Socha, ředitel divize Mobility společnosti TÜV SÜD Czech. Krom průmyslové výroby a výroby elektřiny má svůj podíl na uvolňování CO2 i zemědělství.

I v tomto odvětví však platí zpřísnění – konkrétně od 1. ledna 2018. Od tohoto data totižvýrobce musí zaručit, že stroj pro nesilniční použití (traktor, sklízecí mlátička…) splní přísné limity předpisu i po určité době provozu (životnosti), k čemuž napomáhá emisní měření RDE právě za provozu stroje. Podrobně zpracovaný článek k tomuto tématu najdete v online časopisu TÜV-SÜD Journal 2/2018 v článku Měření za provozu.