Nemocnice čekají změny. Zvažuje se jejich spojení i škrtání oddělení

  9:23
Hradecký kraj čeká v nadcházejícím roce zásadní rozhodování o dalším směřování zdravotnictví. Bude se zvažovat, zda se nemocnice sloučí do jedné podobně jako v Pardubickém kraji. Následovat může i rušení některých oddělení.

Ambulantní pavilon náchodské nemocnice (Ilustrační snímek). | foto: Otakar Grusser

Až pacienti za několik let přijdou do nemocnice s bolavým ramenem, může se stát, že je lékař na ambulanci odešle ke specialistovi na druhý konec kraje. Stávající síť krajských nemocnic není podle odborníků udržitelná a potřebuje zásadní revizi.

Ve hře jsou organizační změny i rušení některých oddělení a specializace jednotlivých nemocnic. Podle úvah představitelů Královéhradeckého kraje by měly být v pěti současných nemocnicích kraje vždy jen základní obory.

Specializovaná oddělení jako onkologie, otorinolaryngologie (ORL), urologie či ortopedie budou jen v některých specializovaných centrech. Změna má ušetřit finance i personál, pacienti však stráví více času na cestách.

„Udržet současný model není možné. Lékařů je málo a jejich průměrný věk se neustále zvyšuje. Kupovat drahé přístroje do všech nemocnic, kde nebudou plně využity, je také neefektivní,“ zdůvodňuje dosavadní úvahy kraje náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Podobně hovoří i řada lékařů. S nedostatkem personálu bojují hned v několika nemocnicích. V letošním roce se situace nejvíce vyhrotila v Náchodě a Rychnově nad Kněžnou.

Oba špitály se podle tamních primářů dostaly na pokraj udržitelnosti, když na některých odděleních zůstali z kmenových lékařů jen primáři a další úvazky pokrývali externisté. Rušení oddělení se však podařilo odvrátit.

„Na každém okrese musí být zajištěna základní péče, jako je interna a chirurgie. Ale už dnes není všude ORL, neurologie, ortopedie nebo oční. Určitá specializace by mohla být a tam by se to rozvíjelo, protože člověk jde na ortopedickou operaci třeba jednou nebo dvakrát za život,“ souhlasí se záměrem bývalá ředitelka nemocnice v Jičíně, starostka Železnice a předsedkyně zdravotního výboru krajského zastupitelstva Dana Kracíková (STAN+VČ).

Podle ní budou mít více vytížená oddělení lepší vybavení, kvalitnější personál a díky vyššímu počtu výkonů i více zkušeností.

Jedna velká nemocnice?

Změny by měly vycházet z nové koncepce krajského zdravotnictví, která nyní na hejtmanství vzniká. Ukáže i to, zda se současných pět nemocnic v Jičíně, Trutnově, Dvoře Králové nad Labem, Náchodě a Rychnově nad Kněžnou (organizačně pod Náchodem) spojí do jednoho celku.

To by mělo jednak usnadnit koordinaci řízení jednotlivých nemocnic, rozhodování o jejich oborovém složení a především ušetřit finance, které musí nyní kraj do nemocnic každoročně pumpovat, aby „zalátal“ ztrátová oddělení.

„Pokud bychom nemocnice sloučili pod jednu hlavičku, měli bychom výrazně lepší pozici při vyjednávání smluv se zdravotními pojišťovnami,“ usuzuje hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Sloučení však zatím vůbec není jisté. Má řadu kritiků. Výrazné přínosy nevidí ani Kracíková, podle níž zatím zdravotní výbor nemá dostatek podkladů pro rozhodování. Ty chce náměstek Cabicar dodat v únoru, kdy plánuje představit zastupitelům kraje varianty dalšího směřování nemocnic.

„Zatím máme jen čtvrtletní výsledky hospodaření jednotlivých nemocnic, z nichž nelze podklady kvalitně připravit. V lednu bychom již měli mít údaje za celý rok. V únoru bychom proto mohli udělat neformální setkání se zastupiteli, kde bychom předložili argumenty pro a proti,“ říká Aleš Cabicar.

Kraj, respektive jím vlastněný Zdravotnický holding (ZH KHK) přitom již několik let postupnými kroky připravuje půdu pro integraci nemocnic do jednoho celku. Špitály například sjednotily účetní sestavy, používají jednotný systém personalistiky, ekonomický systém a společně přes krajskou lékárnu nakupují také léky.

„To jsme již zrealizovali. Máme od 1. ledna 2018 skupinové DPH, tedy jedno společné DIČ pro všechny nemocnice. Další rozhodnutí už je ale politické,“ upozorňuje předseda představenstva ZH KHK a ředitel trutnovské nemocnice Miroslav Procházka.

Podle něj by pouze formální sloučení nemocnic nebylo racionální. Aby skutečně uspořil, musel by nový zdravotnický kolos koncentrovat na ředitelství některé obslužné obory jako účetnictví nebo personalistiku.

Šéf holdingu končí, hledá se nový

Sám Procházka přitom na konci roku ve vedení holdingu skončí. Podle vlastních slov není možné řídit současně jednu z nemocnic a zároveň celý holding. Obzvlášť v době, kdy se uvažuje o tak zásadních změnách. V představenstvu přesto zůstane.

Aby se nemocnice více integrovaly, rozhodl kraj o tom, že se tříčlenné představenstvo od ledna rozšíří o čtyři ředitele jednotlivých nemocnic. V nich současně zrušil dozorčí rady. Místo nich bude nemocnice kontrolovat přímo vedení holdingu.

„Jde o přechod na jiný systém řízení. Členové představenstva jsou zároveň členy správních rad jednotlivých nemocnic, takže všichni spoluzodpovídají za chod všech zařízení. Ve správní radě ale není ředitel vlastní nemocnice,“ vysvětluje Procházka.

Kraj nyní hledá nového šéfa holdingu. Nabídku dostal třeba exministr zdravotnictví Leoš Heger, který ji však s odkazem na svůj věk odmítl. Kandidátů je několik, ale koalice o nich stále jedná. Holding zatím povede místopředseda představenstva Marián Tomášik.

  • Nejčtenější

Přemalovaná dívčí prsa probudila Hradec. Vzniká streetartový festival

28. dubna 2024  8:26

Před rokem v dubnu si desítky Hradečanů na mostě u soutoku Labe s Orlicí fotografovaly malbu dívky...

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

Ministr zamítl rozklady obce Všestary a občanů proti stavbě D35 u Hradce

25. dubna 2024  9:54

Ředitelství silnic a dálnic má pravomocné stavební povolení na stavbu úseku dálnice D35 ze Sadové k...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

Stát nalije miliardy do kolejí k automobilce v Kvasinách, práce začnou letos

30. dubna 2024  7:05

Rozdělené město, kde řidiči mnohdy stojí desítky minut před železničními závorami, se možná už...

Z přírodních krás byly loni nejlákavější Adršpašské skály, víc než před covidem

29. dubna 2024  15:55

Nejnavštěvovanějším přírodním turistickým cílem v Česku se loni opět staly Adršpašské skály v...

Teď už potřebujeme emoce na maximu. Hraje se play off, říká Trpišovský

29. dubna 2024  10:20

Třetí zaváhání už nedovolil. Tentokrát výrazně rotoval sestavou a vyplatilo se. „Cítili jsme, že...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...