Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Vydrží tisíc let.“ Slavný architekt ukázal podobu nového mostu v Janově

Autor: Mii - 
20. prosince 2018
16:35

Italské město Janov už ví, jak bude vypadat nový most, který vznikne na místě spadlého dálničního mostu Ponte Morandi. Janov si vybral projekt od nejznámějšího žijícího italského architekta Renzo Piana, který stojí za několika slavnými stavbami po celém světě. Most vyjde na 202 milionů eur (5,2 miliardy), měl by být dokončen do 12 měsíců a podle Piana bude celý ocelový, tudíž „vydrží tisíc let“.

Samotnou stavbu provede největší italská stavební firma Salini Impregilo společně s lodním výrobcem Fincantieri. Na tiskové konferenci to oznámil Marco Bucci, zvláštní komisař jmenovaný italskou vládou pro dohled nad vznikem nového mostu, informovala agentura Reuters.

Na konferenci se objevil i Piano, jehož návrh byl nakonec zvolen jako finální. Slavný 81letý architekt je původem z Janova a svou pomoc se vznikem nového mostu nabídl zdarma z lásky ke svému rodnému městu. „Vydrží tisíc let a bude vyrobený celý z oceli,“ komentoval stavbu Piano.

Takhle má vypadat nový dálniční most v Janově Takhle má vypadat nový dálniční most v Janově | Renzo Piano Building Workshop

Do návrhu se podle svých slov snažil zakomponovat prvky, které jsou typické pro Janov, most tak bude vzdáleně připomínat loď. Bude také konstrukčně poměrně jednoduchý a celý bílý, takže bude moci vzniknout v krátkém časovém úseku.

Piano, držitel Pritzkerovy ceny za architekturu, je největší architektonickou hvězdou Itálie současnosti. Navrhl například londýnský mrakodrap Shard (Střep), který se stal jednou z ikon anglické metropole, nebo Muzeum amerického umění Whitneyové v New Yorku či Pompidou Centre v Paříži. Proslul také mostem Ushibuka spojující tři japonské ostrovy.

Autostrade má zákaz na nový most sahat

Původní betonový most, který spravovala společnost Autostrade per L´Italia, spadl letos 14. srpna. Při neštěstí zemřelo 43 osob a Itálie přišla o jednu z důležitých dálničních spojnic s Francií. Most, v té době plný vozidel, se zřítil do obytné oblasti. Některá letěla i 45 metrů na zem.

„Dvanáct měsíců od nové etapy Janova… to je naděje, kterou chceme dát místním obyvatelům k Vánocům ve jménu vzpomínky obětí této strašlivé tragédie,“ uvedl Pietro Salini, šéf Salini Impregilo. Doufá, že práce nakopne místní ekonomiku a vytvoří řadu pracovních míst.

Kdo za zkázou mostu Ponte Moranti stojí, dosud není zcela jasné. Jak rodiny obětí, tak italská vláda viní firmu Autostrade z nedostatečné údržby stavby. Její vrcholoví manažeři jsou předmětem vyšetřování a firma bude muset zaplatit škody i odškodnění rodinám obětí. Má navíc zakázáno jakkoli se podílet na konstrukci nového mostu.

Autostrade vinu odmítá a chce se proti nařčení vlády bránit právními kroky.

Video  Zřícení mostu u italského Janova: Grafika ukazuje, jak se to stalo  - Reuters, Bohuslav Štěpánek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Sibyla ( 20. prosince 2018 20:05 )

tisíc let ??? Most, který bude nutno neustále natírat ??? Proč to neudělá raději z cortenu ?

Zobrazit celou diskusi