Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Životní pojištění. Co bude v módě příští rok a na co si dát pozor

aktualizováno  13:02
Chcete uzavřít životní či jiné pojištění pro případ úrazu, invalidity či dokonce smrti? Ne vždy vám pojišťovny nabídnou takové produkty, kde je jasně vysvětleno, nač se vztahují. Jejich společným rysem je totiž velmi často složitost.

Víte, jaká je budoucnost životního pojištění v Česku? | foto: Profimedia.cz

Některé pojišťovny se sloučí, počet produktů klesne

Pokud sečteme všechny produkty životního pojištění v nabídkách pojišťoven a omezíme se jen na ty pravidelně placené určené dospělým lidem, dostaneme se k číslu 48. Vzhledem k tomu, že v Česku máme jedenáct finančních skupin, vychází čtyři produkty na skupinu. Lze očekávat, že po dokončení oznámených fúzí (Pojišťovna ČS se sloučí s Kooperativa pojišťovnou, Aegon s NN pojišťovnou), počet produktů klesne. Současný stav ukazuje následující tabulka.

Přehled produktů životního pojištění (listopad 2018)
Finanční skupina (pořadí dle velikosti předepsaného pojistného) Rizikové pojištění (bez investice) Investiční pojištění („vše v jednom“) Investiční pojištění
(s oddělenou investicí)
VIG (Kooperativa + ČPP + PČS) Na přání, Flexi risk, Rizikovka Perspektiva Evoluce Plus, OK1 Plus, Maximum Evolution, Flexi Na přání
Generali (ČP + Generali) Na přání, Flexi risk, Rizikovka Perspektiva Evoluce Plus, OK1 Plus, Maximum Evolution, Flexi Na přání
AllianzAllianz ŽIVOT, Partners ŽIVOTAllianz ŽIVOT, Partners ŽIVOT
ČSOBForteBez Obav
UniqaDomino RiskDomino Invest, Logika
NN (NN + Aegon)NN Život, Aegon rizikové ŽPAegon ŽPNN Smart UZ, NN Smart UM
MetlifeGarde RiskGarde, FairLife, VisionInvestLife
KPMutuMutu, ElánVital Invest
AXASymfonie, OK Active Life, ActiveLife+Kumulativ Max
MaximaMaxEfekt, MaxJistota
NovisWealth Insuring, OK Universum
Celkem181911

1. Žádné, nebo nedostatečné pojištění

Tabulka dělí všechny produkty do tří základních skupin. Pro úplnost ale dodejme, že ještě existuje jeden typ produktu, a to žádné životní pojištění. V tomto případě pozor na banální tvrzení, jehož pravdivost si mnoho lidí bohužel uvědomí až v okamžiku pojistné události. Jakékoliv peníze, navíc v okamžiku smrti, invalidity nebo delší pracovní neschopnosti, vždycky přijdou vhod, takže uzavřít pojištění se tak jak tak vyplatí. Jen málo lidí má dostatečnou finanční rezervu a jiná aktiva, aby pokryla výpadek příjmu na období desítek let či jednorázově splatila aktuální závazky, jako jsou hypotéka nebo jiné úvěry.

2. Rizikové pojištění

Je to životní pojištění bez investiční složky, kde každá část (krytí pro případ smrti, invalidity, závažného úrazu atd.) má svou vlastní transparentní cenu platnou od počátku do konce. Když nějaká část skončí (např. pojištění pro případ smrti trvající pouze po dobu splácení hypotéky), automaticky se celková cena sníží o pojistné na tuto část.

Porovnejte si životní pojištění a vyberte to nejvýhodnější ještě dnes.

Díky jednoduchosti konstrukce tohoto produktu je snadné cenově porovnat několik nabídek (do srovnání se „neplete“ nepotřebná investiční složka) a je možné se více soustředit na porovnání výluk jednotlivých produktů. Běžné rizikové životní pojištění nemá žádné pravidelně placené poplatky, vše je zakalkulováno v ceně pojistného. Maximálně se lze setkat s poplatkem za mimořádné úkony (např. žádost o opakované vystavení kopií smlouvy, pojistky atd.)

Rostoucí obliba rizikového pojištění není pouze módním trendem, ale hlavně návratem k podstatě pojištění. Během posledního roku snad každá pojišťovna vylepšila své rizikové životní pojištění a naopak se začínají utlumovat ostatní druhy. Odhaduje se, že v roce 2019 bude většina nově uzavřených smluv právě tohoto typu.

3. Investiční pojištění („vše v jednom“)

Již z názvu produktu je zřejmé, že původním smyslem tohoto pojištění nebylo pouze zajistit se pro případ nenadálých situací, ale také investovat. Produkt na základě požadované pojistné ochrany vypočítá minimální měsíční pojistné, ale klient může platit i více. Nadlimitní pojistné je použito pro posílení investiční složky.

Vytvořit flexibilní pojištění tohoto typu se slovy písně kapely Žlutý pes „zdál bejt docela dobrej nápad“. Ale nebyl a důvody byly hned tři se společným jmenovatelem: složitost.

  • Několik produktů mělo tak složitou strukturu, že součástí pojistných podmínek nebyl sazebník poplatků. Tyto produkty již dlouho nejsou v nabídce pojišťoven, ale jejich „život“  často pokračuje u finančního arbitra, jehož vyjádření odkrývá podstatu problému: „způsob, jakým jsou náklady a rizikové pojistné upraveny v doplňkových pojistných smlouvách, nedává jakékoli výkladové vodítko pro určení jejich faktické výše“.
  • Složitá struktura míchající pojistnou ochranu a investici neumožnila nastavit jinou nákladovost pro riziko (vyšší poplatky zohledňující náklady pojišťovny) a pro investici (nižší poplatky na úrovni jiných investičních produktů). Špatné nastavení produktu se zbytečně vysokým pojistným tak mělo za následek zbytečně vysoké poplatky z investiční části.
  • A naopak, pokud nebude klient chtít zaplatit „ani o korunu navíc na investici“, než je nezbytné minimum, sice minimalizuje placené poplatky, ale může se dostat do jiných problémů. V pojistných podmínkách některých investičních pojištění je schované „kukaččí vajíčko“. Pojišťovna se prakticky zříká odpovědnosti za stanovení minimálního pojistného a pokud se po několika letech ukáže, že peníze placené klientem nedostačují na úhradu rizik, má klient povinnost navýšit pojistné, nebo vložit mimořádný vklad atd. Pokud tak neučiní, má pojišťovna právo smlouvu ukončit. A sehnat nové pojištění vzhledem k vyššímu věku a jinému zdravotnímu stavu už nemusí být pro klienta vůbec snadné.

Uvedené problémy jsou tedy racionálním důvodem, proč pojišťovny, zprostředkovatelé i klienti houfně utíkají od tohoto typu investičního pojištění.

4. Investiční pojištění s oddělenou investicí

Existují důvody, kdy životní pojištění s kapitálovou složkou dává smysl: příspěvek zaměstnavatele na životní pojištění nebo využití daňových výhod. Aby pojišťovny zachránily investiční pojištění, přišly s logickou inovací: vzaly přehledné rizikové životní pojištění a k němu přidaly (opět přehlednou) investiční část se srozumitelným sazebníkem a samozřejmě bez práva pojištění při nedostačitelné hodnotě ukončit.

Díky tomu, že investice je oddělena, je na ni „krásně vidět“, a je tedy obtížné do ní schovat vysoké poplatky. Mnoho z těchto produktů tak má nižší poplatky na úrovni jiných investičních produktů. Ale pozor, nemusí to být pravidlem. Na pomoc s určením nákladovosti přichází od prosince 2018 Zákon o distribuci pojištění. Součástí smluvní dokumentace totiž bude i tabulka, která vyčíslí konkrétní výši počátečních a ostatních poplatků za celou dobu trvání. Pokud bude výše těchto poplatků vyšší než 5 % z celkového zaplaceného pojistného, je to pro zájemce o pojištění signál, že produkt není pro investování vhodný. Pokud i tak klient pojištění uzavře, neměl by se v budoucnu divit, že jeho investice neroste tak rychle, jak očekával.

Autor:
  • Nejčtenější

Jak nepřijít o peníze. Na co myslet, než ukončíte penzijko

18. dubna 2024

Od července nebudou vypláceny státní příspěvky k penzijnímu připojištění lidem, kterým byl přiznán...

Mně se nic nestane, pojišťovna mi nic nedá. Pět mýtů o životním pojištění

12. dubna 2024

Životní pojištění má podle statistik uzavřené každý druhý Čech. Vyplývá to z dat České asociace...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K výrobě krmiv pro psy a kočky ho přivedla náhoda. Dnes vyváží i do Asie

13. dubna 2024

Vyrábět granule a konzervy pro psy a kočky původně neměl vůbec v plánu. Napadlo ho to až v...

Kdy lidé odmítají fakta a proč pravda často prohrává, vysvětluje psycholog

15. dubna 2024

Schopnost hledat či nacházet pravdu stojí v uvažování lidí většinou až na druhém místě. Proč lidé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Děti ve finančně-vědomostní soutěži uspěly. Jak byste ji zvládli vy?

14. dubna 2024

Česká bankovní asociace spolu s Evropskou bankovní federací uspořádala letos již osmé národní kolo...

Sonda: Stavebko stojí za úvahu, akční nabídky zhodnotí vklady i o 5 %

19. dubna 2024

Stát srazil příspěvek na stavební spoření na polovinu. Od letošního roku přidá střadatelům nejvýš...

Méně peněz na sport, více volna. Jak firmy upravují nabídku benefitů

19. dubna 2024

Schválení vládního konsolidačního balíčku způsobilo na sklonku loňského roku paniku i v oblasti...

Jak nepřijít o peníze. Na co myslet, než ukončíte penzijko

18. dubna 2024

Od července nebudou vypláceny státní příspěvky k penzijnímu připojištění lidem, kterým byl přiznán...

Analýza: Autopojištění zdražuje. Kde a kteří řidiči zaplatí nejvíce?

18. dubna 2024

Oproti roku 2022 se průměrná cena povinného ručení v roce 2023 zvedla o 2,4 procenta na celkových 3...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...